Kereső toggle

2009. szeptember 25-ei számunkban írták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Modern gólem
Giczy György írásával kapcsolatban csupán egy teológiai állítással vitatkoznék. A szerző a teremtő Isten feladatköre bitorlásának tekinti a halálbüntetést. Ezzel szemben a Genezis 9. részének 6. szakaszában egyértelmű, hogy a halálbüntetést maga Isten rendelte el. Ez az özönvíz utáni szövetség része, amely a mai napig érvényes a Földön élő nemzetek számára. Észrevételemmel ugyanakkor nem szeretném elvonni a figyelmet e nagyszerű cikk üzenetéről. Giczy úrral együtt azt gondolom, hogy a konzervatív többség nem engedheti meg, hogy egy erőszakos kisebbség által megfélemlítve ne merje felvállalni saját értékrendjét. (Ennek a megállapításnak egyébként más aktuálpolitikai áthallása is van, melyre most nem térek ki.) Paradox: hálásak lehetünk a szélsőjobb homofób akcióiért. Látszik, hogy idén már a hatóságok is felbátorodtak és elszigetelt eseménnyé sikerült degradálni az idei homoszexuális provokációt. Ugyanakkor az, hogy nekik kell elvégezni a „piszkos munkát”, a bűnösen passzív békés többség felelőssége, a mi felelősségünk. Ha mi tennénk a dolgunkat, nem lenne tere a szélsőségeseknek. Ezért mi, akik nem az utcai harc módszerével szeretnénk értékeinket megvédeni, nyissuk ki a szánkat, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

Tisztelettel:
Dr. Franka Gyula,
Budapest

Akikért a harang szólt
Az idős korosztály nem egy lerobbant generáció, de lépten-nyomon azt érzi az ember. Akárhol kell ügyet intézni, csak nénikék és bácsikák vagyunk, és a pult másik oldalán úgy gondolják, már sem nem látunk, sem nem hallunk, és nem értünk semmit. Jómagam 76, a férjem 83 évesen kertet és hétvégi telket művelünk, bár aktív korunkban szellemi munkát végeztünk. Ezt a lekezelő bánásmódot sajnos a családot ért tragédiával kapcsolatban a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás részéről is tapasztaltam. Itt javasolnám, hogy nyugdíjas jogi szakemberek vállaljanak jogi tanácsadást, esetleg képviseletet, mert ők már nincsenek kötve, és függetlenek tudnak maradni.

Tisztelettel:
Bakondi Jánosné

Pánik helyett megelőzés
Valóban – mint a Hetek cikkírója is megjegyzi bevezetőjében – összeesküvés-elmélet az, hogy az újinfluenza-járványt a gyógyszergyárosok találták ki. Nem tagadom: a gyógyszeripari lobbi – akárcsak az autó- vagy a dohányipari – sok gazságra képes, csakhogy az új influenza vírusát, meglétét az Egészségügyi Világszervezet, a legtöbb ország tisztifőorvosi szolgálata is megállapította, igazolta. Talán valamennyiüket megvette a gyógyszeripari lobbi? Az pedig egyenesen felháborító, amit a cikkben idézett községi orvos mond, hogy a vakcina gyermekeken való tesztelése az auschwitzi gyerekkísérleteket juttatja eszébe. A tömeges oltás megkezdése előtt soha, sehol a világon nem mulasztották el, hogy egy új vakcinát a megfelelő állat- és egyéb kísérletek után emberek (ha gyermekeknek adható vakcináról van szó, akkor gyermekek) kisebb csoportján ki ne próbálják. Éppen e nélkül lenne kockázatos és elítélhető a tömeges oltások megkezdése. A nyilatkozó orvos összeesküvés-elmélete nagyjából ugyanolyan paranoiás megközelítésen alapszik, mint amely szerint a nagyhatalmak elhallgatták, titkosították, hogy ufók jártak a Földön, vagy hogy a Tel Aviv–Washington judeokapitalista összeesküvés mozgatja a világot.

Tisztelettel:
Boros Oszkár

Hazugsággal nem lehet gyógyítani
Nagyon érdekes volt az őssejtbotrányról szóló cikkük, és ezzel kapcsolatos véleményem, hogy felháborító irányba megy a világ. Egy kicsit más téma, de hasonló a mesterséges megtermékenyítés kérdése. Már diákújságokban is keresnek mesterséges megtermékenyítésre donorokat, és ezzel már egyedülálló nőket is megtermékenyítenek. Ez több súlyos kérdést vet fel: később a donor találkozhat ismeretlen gyermekével, és akár szexuális kapcsolatba is léphetnek; nem fog-e összeomlani az a gyermek, aki megtudja, hogyan született; mesterséges embergyártás, kereskedelem indul be, a tulajdonságok szerint. Úgy vélem, nem szabadna az embernek Istent játszani, mert abból csak baj van. Nagyon érdekes és riasztó erről a témáról Wolfgang Kuhn, biológus Állat és angyal között című könyve.

Köszönettel:
L. Zs.

Majdnem annyit keresett, mint Obama
E-mailben kaptam ezt a tesztet. Hátha Önöket is érdekli. Az első három kérdés Szalainé Szilágyi Eleonórával kapcsolatos.
1) Hány darab használt autóbuszt vásárolhatott volna a BKV, ha Szalainé 100 milliós végkielégítését, 1,2 milliós fizetését és az ehhez járó 120 százalékos prémiumot, melyet közel 1 évig kapott, járműbeszerzésre költi, ha tudjuk, hogy egy ilyen busz ára 20 millió forint? (3 pont)
2) Hány darab vonaljegyet (és/vagy bérletet) kell eladni a BKV pénztárosainak, hogy kitermeljék Szalainé fizetését és végkielégítését? (3 pont)
3) Ki lehet a felelős azért, hogy Eleonóra az elbocsátást követően továbbra is a cégnél dolgozhatott? (3 pont):
a) Az akkori vezérigazgató, Balogh Zsolt,
b) A BKV teljes vezetése. Mindenki, aki tudott erről, és nem szólt.
c) Magyarországon vagyunk, így senki.
4) Vajon hány másodperc alatt ég ki teljesen a Rákóczi úton az az Ikarus 435-ös autóbusz, melynek a motorterében a karbantartás teljes hiánya miatt tűz keletkezett? A megoldáshoz függvénytáblázat használható. (10 pont)
5) A Moszkva tér felé közlekedő 22-es busz a Szent János kórháznál fékhiba miatt elszabadult. Számítsa ki, hogy az autóbusz hány perc alatt ér a Moszkva térre! (Amennyiben lehetséges, adja meg a „becsapódás” helyét is!) (12 pont)
6) Ábrázolja koordináta-rendszerben a BKV jegy- és bérletárainak növekedését 2000-től napjainkig. Más színnel jelölje a szolgáltatás színvonalának csökkenését. Milyen arányosság figyelhető meg a jegyárnövekedés és a szolgáltatás színvonalának csökkenése között? (20 pont)
7) A BKV 5 színésszel kötött szerződést a nagykörúti villamosok és a 7-es buszcsalád utastájékoztató szövegeinek felmondására. Vajon hány darab autóbuszt lehetett volna teljesen kitakarítani, ha tudjuk, hogy a tájékoztatás „fejlesztésére” 5 millió forintot költött a cég, és azt is tudjuk, hogy egy busz kitakarítása 50 ezer forint. (10 pont)
8) Tippelős feladat:
Ön szerint hány embert foglalkoztatnak feleslegesen az Akácfa utcában? Tippelje meg azt is, ha ezeket kirúgnánk, mennyi plusz bevételhez jutna a BKV (7 pont)

Üdvözlettel:
Bereczki Attila
Budapest

Olvasson tovább: