Kereső toggle

2009. június 19-ei számunkban írták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nagybeteg és a hiányzó harang

A rendkívül hasznos, tényekre ébresztő Wermer-interjú több pontján éreztem, hogy érdemes tovább gondolkodni. Egy részhez viszont hozzászólnék. Érdekes felvetés, hogy politikával nem baj, ha kevesen foglalkoznak. Svájc és Amerika vonatkozásában is a sorok között olvasható, hogy a polgárok egyszer határozottan véleményt nyilvánítanak a választásukról, majd hagyják a szakembert, a politikust végigdolgozni a ciklust.

A kommunizmus tompító béklyóiból szabadjára engedett országokban viszont nem találjuk a jobbra (körülményeket értem, nem az irányt) vezető szakembereket, csak a hatalomért acsarkodó hullámlovasokat, azonosíthatatlan „felfele" repülni vágyókat. Ezért egyre kevesebben mennek el szavazni. Ez viszont senkit sem idegesít. Értem azt, ha a határon kívüli magyar pártoknak ez jól jön, de bosszantó, amikor a szavazásra jogosult polgárok negyedénél nem sokkal több szavazattal Magyarország nevében beszél széles mosollyal az „Arrogancia".

Szomorú tény, hogy az alacsony részvétel a politikai osztályt minősíti. Itt, keleten biztosan. Amikor a „nép, az istenadta nép" egy döbbenetes szavazattengerrel emberségesen elpáholja a szörföző szó-lovagokat, remélhetjük, hogy rájönnek végre, a nyugati demokráciákban a majdnem névtelen szaktársaik megoldásokért és nem sztárságért dolgoznak. Ott ezért nem kell idegeskedniük, és elég a kevés is a támogatottságból. Keleten ehhez viszont ki kell végre szavazni a politikából a nem odavalókat. Az EU-választások visszás eredményei rá kellene döbbentsék az embereket arra, hogy még kell szavazni és főleg választani.

Nem lehet elsiklani afölött, hogy nemzeti pártok, a Közös Európából kifarolni akarók ülnek be Strasbourg-ba, egy-egy ország érdekéért harcolni. Olyan megosztottságot telepítenek át a közösbe, amellyel eleve ellehetetlenítik a közös fellépést. Ha a honi parlamentek nem fogják megoldani az érdekek közös nevezőre hozását, a nagyok könnyen érvényt szereznek a jól bevált közép-kelet-európai politikának és össze-vissza tördelt hazáink és sorsaink tovább viselik nemzeti gőggel vállalt intoleranciájuk okozta, frakcióba szorult frusztráltságukat.

Levente G. Zoltán
Szatmárnémeti

Őszöd után szabadon

A szerző és a nyilatkozó pénzügyi elemző súlyos vádként állítja be, hogy Simor, Bajnai és Oszkó hivatalba lépésük előtt jóval, munkájuk során alkalmazták saját és ügyfeleik vagy partnereik számára az offshore cég nyújtotta adócsökkentés lehetőségét. Teljesen törvényesen! Csodálkozom, hogy húsz évvel a rendszerváltozás után kapitalizmusban kapitalistáktól kommunisztikus cselekedeteket várnak! A kapitalizmus lényege a profitszerzés, az a másik megoldás a szocializmusban érték!

Miért nem mutatták be, hogy az offshorozós ellenzék annakidején kétségtelenül nem használt offshore cégeket adóelkerülésre, hanem helyette Kaya Ibrahim és Josip Tot urak papírjaival egyszerűen a teljes tb- és adófizetést eltüntette cégestől együtt. Ma ők az erkölcsi megmondók és a cikk ezzel nem foglalkozik!

Vállalkozóként én is könyvelőt alkalmazok, és elvárom tőle, hogy szakértelmével csökkentse költségeimet, természetesen törvényes keretek között. A cikk alcímében szereplő legális adókerülő vagyok én is! Kérem, akkor én is erkölcstelen vagyok? Nem ülhetek bársonyszékbe?!

Tisztelettel : Dr. Békési Gábor
Nyíregyháza

Megérett az Apple

Az egér első szabadalmaztatója Douglas Engelbart, az eszköz feltalálója volt. Ez az egér jóval kezdetlegesebb volt a későbbieknél, hiszen két fogaskereket használt a pozícionáláshoz. Így a Xeroxnak „csak" a golyós mechanikai és a képfeldolgozó chippel ellátott optikai egér szabadalma jutott. Az első személyi számítógép pedig, amely grafikus felhasználói felületet és egeret is használt, a - szintén az Apple által készített - Lisa volt 1983-ban. Ez a gép azonban magas ára miatt nem terjedt el az átlagos felhasználók között.

Tisztelettel:
Vajda Zoltán

Anyák napjai

Ha valami igazán jó az életben, s anyának lenni az, nem értem, hogy a Hetek miért egyoldalúan a problémákat hangsúlyozza, különösen anyák napján. Nem kunszt azt meglátni, hogy mi a baj, hanem a kiutat és a megoldást kell megmutatni. A cikk a negatív hangsúlyozásával csupán rémisztgeti az embereket. Remélem, anyának lenni nem csak „teljesítménykényszer és játszótérfóbia", különösen Magyarországon, ahol olyan lehetőségük van az anyukáknak otthon maradni a gyermekükkel három évig, amely a világon egyedülálló. Mindenkin magán múlik, hogy ezt hogyan használja ki.

Tisztelettel:
Sanczik Janka

Cigánylista, helyi pénz, bankelkobzás

A Jobbik egyik plakátján Árpád vezért ébresztgetik és hívják, több mint ezer éves álmából, hogy a Szent Korona nevében csináljon rendet és óvja meg a magyarságot. Ha legalább Gézát írták volna, neki még volt valami köze a koronához. Árpád egy nomád nép vezére volt, a honfoglalás projekt vezetője, aki egyébként ádáz harcot vívott a kereszténység ellen. Szent István - neki koronája is volt - már eléggé eltérő nézeteket vallott a nomád népek szokásairól, eszme- és mondavilágáról. Mintha ennek elég radikálisan hangot is adott volna, de lehet én nem emlékszem pontosan, végül is olyan régen volt. Egyébként szeretném látni, amint az áfa-törvényt odaviszik a Szent Koronához és ettől a közelségtől ez és a többi adótörvény rögtön megigazul. Amikor azt hallom, hogy a Szent Korona megváltást hoz az ellenre, és teremtő szellemiséggel tölti fel a törvényeket, arról az jut eszembe, ezt Szent István is bálványimádásnak tartaná, és ha ő támadna fel - bár valami rejtélyes okból most nem őt hívják - elég barátságtalanul viselkedne a tévelygőkkel szemben.

fromme

Olvasson tovább: