hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a karácsony ellen

2005. 12. 20.
Tisztelt Szerkesztőség! Igazán felszaladt nálam a "pumpa", amikor a Háború a karácsony ellen cím? cikkükben (Hetek, 2005. december 9.) arról olvastam, hogy miként "az ötvenes években a párttitkárok szovjet mintára csak a fenyőfaünnepet engedélyezték az iskolákban, ahová a Mikulás helyett szigorúan a Télapó hozta az ajándékot, úgy a harcos ateisták most szeretnék átkeresztelni a karácsonyfát »ünnepi fának« (holiday tree), miközben a Boldog karácsonyt! köszöntést a tökéletesen értelmetlen »szezonális üdvözletre« (Season\'s Greetings) kifejezéssel helyettesítenék…". 

Miért baj ez? Cikkírójuknak inkább hangsúlyoznia kellett volna azt, hogy Amerika egy soknemzetiség? társadalom, ahol sok helyen az európai eredetűek kisebbségben vannak. Az ACLU (a legjelentősebb amerikai liberális polgárjogi szervezet – a szerk.) nagyon is helyesen próbálja a keresztény vallás domináns szimbólumait – minden más vallási szimbólummal együtt – visszaszorítani. Egyébként ezzel az USA legfelsőbb bírósága és a lakosság döntő többsége is egyetért.

Nem kétséges, hogy van egy erős vallási lobbi, és az idézett jobboldali FOX televíziócsatorna naponta tud olyan statisztikákat közölni, amely az amerikaiak mértéktelen vallásosságát bizonyítja, de a valóság az, hogy a vallás itt nagyon kis szerepet játszik a mindennapi életben. Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy mi a különbség karácsony, újév, hanuka vagy kwanza között, inkább az áruházi leértékelésekre koncentrálnak. 

Lázár György, Kalifornia

Tisztelt Szerkesztőség!

Örülök, hogy vették a bátorságot, és feltettek néhány kérdést a mind harsányabb vallásellenes propagandával szemben, amelynek évek óta tanúi és elszenvedői vagyunk itt Amerikában. Lehet, hogy New Yorkban vagy San Franciscóban vannak, akik úgy érzik, hogy az embereket meg kell védeni, nehogy véletlenül az ünnepi készülődés forgatagában valakinek eszébe jusson elgondolkodni arról, kiről is kapta a nevét a karácsony. Persze azon joggal lehet vitatkozni, hogy Jézus Krisztus születése valóban a mi naptárunk szerinti decemberre esett-e vagy sem, de a liberális aktivistákat úgy látom, hogy nem ez érdekli. Ők azt szeretnék, ha az embereket a templomok falain kívül semmi nem emlékeztetné Istenre, Jézusra vagy bármire, ami a Bibliával kapcsolatos. Azt tapasztalom, hogy miközben a keresztényektől elvárják, hogy az ünnepek kapcsán egy semmitmondó, semleges üdvözlési formát használjanak, eszükbe sem jut, hogy például ramadán vagy hanuka alkalmából is ezzel köszöntsék a felebarátaikat. Megvallom őszintén, én nem tudok örülni annak, ha valaki "Season\'s Greetings" feliratú kártyát küld nekem karácsonyra. Ha szégyelli leírni a Krisztus nevében szereplő betűket, akkor inkább ne is küldjön semmit. Persze, amikor arról van szó, hogy a hívő (vagy akár csak normális családi keretekben gondolkodó) emberek szóvá teszik a nyílt utcán, gyermekek szeme láttára végigvonuló "parádézókat", akkor a "jogvédők" azonnal érzékenyen reagálnak. A baloldali média is kitesz magáért az ateista propagandában: felháborító volt például látni, amikor idén januárban az elnöki beiktatás élő közvetítésénél a CNN riporterei az ünnepélyes ima alatt az elhangzott beszédek tartalmát vitatták meg. Kíváncsi lennék, hogy mit szólna ehhez első elnökünk, George Washington, aki búcsúbeszédében azt mondta: "A politikai sikerhez hozzásegítő szokások és hajlamok összességéből a valláshoz és az erkölcshöz kapcsolódók azok, amelyek nélkülözhetetlen támaszt jelentenek. Hiábavaló volna, ha olyan ember beszélne tisztelettel a hazafiságról, aki közben azon munkálkodik, hogy az emberi boldogságnak ezen alappilléreit kiforgassa helyükről."

Tisztelettel: D. A.

Baltimore

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!