hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vélemények a kettős állampolgárságról

2004. 12. 06.
Tisztelt Szerkesztőség! Mindkét nagyapám megsebesült az első világháborúban. Sajnos az akkori ország- és nemzetrontó politikusaink rosszul kezelték Magyarország ügyét, és így tisztán magyarlakta területeket csatoltak el az országtól. A magyar átlagember Trianon óta nem tudja elfogadni az ott hozott döntést. Ma egyes felelőtlen politikai erők az emberek érzelmeire próbálnak hatni a kettős állampolgárság megszavaztatásával és hazaárulónak bélyegzik azokat, akik vélhetően "nem"-mel fognak majd szavazni. Én "nem"-et fogok bejelölni a szavazólapon. Ezzel tartozom nagyapám emlékének.

Az "igen" szavazattal ugyanis támogatnám azt, hogy a magyar nép, a magyar parlament hivatalosan törvényben ismerje el a Trianoni Szerződést. Ugyanis az ügydöntő népszavazás miatt, ha érvényes lesz, s ha az igenek aránya lesz több, akkor kötelező lesz törvényt hozni. 

Trianon óta még egyetlen magyar politikai erő és egyetlen parlamenti ciklus sem ismerte el a trianoni döntést hivatalosan. Ma sokan vannak Magyarországon, akik magyarul beszélnek, magyarnak mondják magukat, de mégsem magyarok. Ők a hazaárulók! Elárulják őseinket, a népet, s a hazát. Aki magyar és tényleg az, az magyar maradt Trianon után is, éljen bárhol a világban, akár az elcsatolt területeken, akár másutt. Az ilyen magyaroknak nem kell kettős állampolgárság, mert ha magyar állampolgárok akarnak lenni, akkor népszavazás nélkül is bármikor azok lehettek, lehetnek. George Funar például magyar, de politikai karrierje miatt megtagadta magyar voltát. Édesapja, Funár József sírja ma is megtekinthető a nagyváradi magyar katolikus temetőben. Más kérdés, hogy magyar-e Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének újraválasztott elnöke, aki a Ceaucescu-rezsim utolsó napjaiban még 1989. szeptemberében is a végsőkig harcolt a román diktátor hatalmának fenntartásáért.

Akaratlanul is fültanúja voltam egy hete a vonaton utazó román feketemunkások beszélgetésének. Egyikük azt mondta, ha megszavazzák a kettős állampolgárságot, akkor az építkezési vállalkozó hivatalosan is foglalkoztatni fogja őket, és télen, amikor munka nélkül lesz, a segély 10 százalékát leadja a vállalkozónak, akinek is télen is csurran-cseppen egy kis jövedelem, ő pedig Romániában a segély 90 százalékából is úri módon megél a következő kilenc-hónapos idényig. A másik erre azt mondta, hogy ezt a trükköt ő is meg fogja csinálni, mire a többiek azt válaszolták neki, hogy nem teheti, mivel ő román, hiába beszél jól magyarul. Nevetve felelte, hogy az ő anyai nagyapja magyar volt, és ezt igazolni is tudja, ha kell. Ha ez kevés, tud hamis papírt szerezni bármiről, de ő akkor is magyar állampolgár lesz, és ő is fogja télen kapni a segélyt. Véleményem szerint ez nem lenne egyedi eset. 

A legutóbbi romániai népszámláláskor mintegy másfél millióan vallották magukat magyarnak. Ha "igen" lesz a népszavazás eredménye, lehet számítani arra, hogy így vagy úgy, akár 4-5 millióan igazolják majd magyar eredetüket. Olyanok is, akik eddig nem vállalták magyarságukat, most élvezni fogják a kettős állampolgárság előnyeit. Egyes román politikai erők örülnének, ha kivonulnának a magyarok Romániából, s még jobban örülnének, ha magyar törvény ismerné el Trianon érvényességét. 

Az ausztriai magyarok nem akarnak kettős állampolgárságot, mert ott gazdasági jólét van. Ugyanez igaz Szlovéniára is. Szlovákia is EU-tag lett, Horvátország és Románia pedig vélhetően rövid időn belül az lesz, tehát ismét úgy járhatnak
össze a magyarok a magyarokkal, mintha mi átmennénk itthon az egyik településről a másikra. Ukrajnában törvény tiltja a kettős állampolgárságot, s emiatt az ottani magyarok akkor is el lesznek zárva a kettős 

állampolgárságtól, ha az "igen" győz a december 5-ei voksoláson. Marad egyedül Szerbia-Montenegro, ahol jelenleg több szerb származású rendelkezik magyar igazolvánnyal, mint magyar származású.

Egyes politikai erők határon túlról is úgy próbálják beállítani, hogy az "igen" lenne a "nem" Trianonra, nem pedig a "nem". Valójában magyarok maradtak a határon túl élő magyar származású emberek, s így az maradt Tőkés László, Duray Miklós, de Patrubány Miklós és a többiek is. Az "igen" szavazat azt jelentené, hogy ők eddig nem voltak magyarok, s csak most lesznek azzá, illetve csak félmagyarrá, ha kettős állampolgárok lesznek. Az igazi magyar csak magyar állampolgár és nem kettős. A "nem" szavazat viszont azt jelenti, hogy ők és a többi elcsatolt területen élő magyarok korábban, most is és a jövőben is magyarok lesznek, mert a magyar népnek nem szabad figyelembe venni a szégyenteljes trianoni döntést. 

A magyar nép jogszabályilag nem erősítheti meg "igen"-ekkel ennek elfogadását, hanem "nem"-mel kell voksolnunk.

Várhegyi László, egy magyar a sok közül

***

Tisztelt Szerkesztőség!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!