hetilap

Hetek hetilap vásárlás
IV. Károly király és a vegyifegyver-tilalom

2004. 10. 18.
Tisztelt Szerkesztőség!

Nagy érdeklődéssel olvastam az október 8-ai számukban cikküket, melyet Benke László úr írt, Ellenszélben a szentek között címmel, IV. Károly boldoggá avatása kapcsán. A cikk tartalmával most nem kívánok foglalkozni, arról véleményt mondani. Azonban van benne egy sajnálatos tévedés (szándékosan vagy véletlenül, nem tudom), mely egészen más megvilágításba helyezi az utolsó magyar király életét: "Megszegte az 1899-es hágai nemzetközi vegyifegyver-tilalmat." Legjobb történelmi tudásom szerint a betiltás valóban Hágában volt, de 1925-ben! Tudtommal az I. világháborúban több harcoló fél is alkalmazta, a betiltás a háború után történt. Így a vegyi fegyverek csupán egynek bizonyultak a többi fegyver között. Mivel a törvény később született (1925), így értelmetlenség "törvényszegésről" beszélni. Ez pedig egészen más megvilágításba hozza a király életét és megítélését. Köszönöm figyelmüket.

Haller László lelkész

(Szerk.: A fenti levél megérkezte után tíz perccel megérkezett – szintén e-mailben – a következő üzenet)

Önökhöz hasonlóan én is tévedtem a mérges gázok betiltásáról szóló adatban. Előző levelemben Hágát írtam, nos nem ott volt 1925-ben, hanem Genfben. A lényegen azonban nem változtat. Kérem, nézzenek utána még egyszer az 1899-es évszámnak. Amennyiben tudják igazolni, hogy akkor is hoztak valamilyen döntést a mérges gázok ügyében, kérem juttassák el a címemre. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, hiteltelenné válik számomra a cikk, ezen keresztül a "Hetek" újság is. Mert bizonyíték hiányában történelemhamisítással vagyok kénytelen illetni a cikk íróját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!