hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hétszázát

2004. 07. 12.
Nyugdíjas korom ellenére újra korán kelővé lettem. Néhány perccel hat óra után már az ATV előtt ülök. A naponként megújuló frissességemet a 700-as Club sajátos hírműsor-sorozatának köszönhetem. Az CBN továbbított adásaiba kitűnő szinkrontolmács segít bekapcsolódni reggelenként.

Mi Pat Robertson nemzetközi spektrumú híranyagában a vonzó? Az-e, hogy a világpolitika alakulását jellegzetesen amerikai nézőpontból értékeli, s gyakran gyökeresen másként, mint az európai média? Nekem mindenekelőtt a krisztusi hitre épülő szemszög ragadta meg a figyelmemet, mert az a hazai sajtó- és televízió-piacon ma még csak elvétve jelenik meg. Az öreg földrész politikájában a kereszténységre való hivatkozás ugyanis rendszerint a nagyegyházak meglehetősen racionális társadalomszemléletét tükrözi, míg az CBN modern keresztény konzervativizmusa ettől alapvetően különbözik. Legfőképp abban, hogy ezen a tévé-csatornán a bibliai igazságok, az Ó- és Újszövetség tanításai ma is eleven hivatkozási alapot képeznek, s a racionálisan megmagyarázhatatlan csodák kora sem vált túlhaladottá a hajdani apostoli idők elmúltával, hanem mind a mai napig érvényben van, és most is rendszeresen megtapasztalható. A 700-as Club minden műsora jelentős teret biztosít a rendkívüli történeteknek, "bizonyságoknak", és a bajban-szükségben lévőkért elhangzó közös ima is rendszeres.

Úgy érzem, hogy bölcseleti szempontból is alá kell támasztanom ezek pozitív fogadtatását a magamhoz hasonló gyógyító-segítő szakemberek szemszögéből. A világ teljes megismerhetőségének és kiszámíthatóságának az axiómája megingott amióta a tudománynak rá kellett ébrednie, hogy minden új felfedezés és ismeret nyomán tucatjával merednek ránk a még megoldatlan problémák, és hogy az egymásra ható, egymásból következő akciók és reakciók kusza szövevénye mindig tartogatni fog meglepetéseket. Következésképpen, ha az emberi logikába, a tér és idő megtapasztalt törvényeibe képtelenek vagyunk belepréselni minden észlelt jelenséget, csak hit kérdése, hogy feltételezzünk egy, a mienkénél magasabb rendű, mindent átfogó isteni logikát. Ezen az alapon azonban a csoda-várás pejoratív értékelését is csak akkor szabad elvetnünk, ha az korlátozza, vagy tagadja az emberi tudomány évezredek alatt egymásra rakódott hangyaszorgalmú felismeréseit és felfedezéseit. De ha a hit és a tudomány kéz a kézben tud haladni, egymás kedvező hatását akár többszörözhetik is.

Befejezésül hadd tegyek egy szerény kritikai észrevételt is a 700-as Club Magyarországon sugárzott adásaira. Minden műsort szigorúan "dátumozni" kellene, s az ismétléseket is nyíltan vállalni kellene. Így elkerülhetőek lennének a félreértések.

Fekete János, szociális szervező

a Józan Élet Egészség- és Családvédő

Országos Szövetség

alapító titkára

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!