hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszerű a vallás a tévékben
Tíz év alatt háromszoros növekedés – Amerikában

2004. 04. 19.
Jelentősen megemelkedett a vallásos témájú tévéműsorok száma az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedhez képest – adta hírül az AP hírügynökség egy közelmúltban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Az ABC, a CBS és az NBC csatornák esti hírműsorai 303 alkalommal foglalkoztak vallásos témájú hírrel az elmúlt tizenkét hónap során, szemben egy szintén tizenkét hónapos időszak 121 hasonló témájú tudósításával 1993-ban – állítja a Media Research Center nevű, hírelemzéssel foglalkozó amerikai cég. A reggeli hírműsorokban is megnőtt a hasonló témájú tudósítások száma (1993-ban 197, míg 2003-ban 331), akárcsak a hírmagazinokban és a vasárnap reggeli beszélgető show-kban. "Azt gondolom, jelentős mérték? emelkedésről van szó, de nem merném állítani, hogy ez a tendencia tartós lesz" – nyilatkozta Tim Graham, a felmérés vezetője. Az emelkedés részben Mel Gibson filmjének, a Passiónak köszönhető, valamint II. János Pál pápa uralkodása 25. évfordulójának, továbbá a katolikus egyházon belüli szexuális visszaéléseknek, az alabamai állami bíróság épületéből eltávolított, a Tízparancsolatot ábrázoló emlékm? körül kialakult vitának, valamint a "meleg" szolgálatok körüli ellentmondásos helyzetnek – állítja a jelentés.

Az NBC News vezetői észrevették, hogy a közvélemény egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli a vallásos témájú műsorokat – mondta Bill Wheatley, az NBC News alelnöke. "Ez a megnőtt figyelem azonban nemcsak a Passiónak köszönhető, hiszen a tévénézők egyre többet szeretnének megtudni az iszlámról is a szeptember 11-ei terrortámadás és az iraki háború következtében" – tette hozzá.

Ennek ellenére a három jelentős televíziós csatorna közül egy sem alkalmaz – soha nem is alkalmazott – vallásügyi tudósítót teljes időben. "Gyakran vagyunk késésben a jelentősebb vallási témájú vagy vallási vonatkozású hírekkel kapcsolatban – állítja Paul Slavin, az ABC elnökhelyettese. 

– De mindenképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy fontos terület a hírcsatorna számára." Peter Jennings, az ABC munkatársa különös figyelmet fordít a témára, és a csatorna hatalmas lépésre szánta el magát, amikor a hétfői főműsoridőben közvetítette Jennings háromórás összeállítását Jézus Krisztusról, és annak tanítványáról, Pálról.

A Passió sikere, valamint a pészah, illetve a húsvét ünnepeit kísérő szabadnapok miatt elsöprő mennyiség? vallásos tárgyú műsort sugároztak az amerikai tévécsatornák. Jennings műsorán túl a Dateline NBC levetítette a Jézus utolsó napjai cím? filmet, amelyet azóta egyszer már meg is ismételt. Továbbá a CBS bemutatta a televízióra adaptált, négy éve készült Jézus-filmet. Az ABC lejátszott egy filmet Júdásról, és 1973 óta immár huszonnegyedszer, levetítette az 1956-ban készült Tízparancsolatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!