hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Sorstalanság sorsa

2002. 11. 25.
Hetek óta kísérem figyelemmel a büszke lelkendezők és a fanyalgó irigyek kontra-rekontra kórusát, az egymásra felelgető és egymás mellett mégis süketen elbeszélőket, a hozsannázás és kritika disszonáns szólamait. Kertész Imre Nobel-díja ugyancsak fölkavarta a hazai közvéleményt. Én azonban, amikor a Sorstalanságot egy éjszaka elolvastam, csak azt szégyelltem, hogy nem előbb jutottam hozzá. És hogy ez a m? korábban alig kapott visszhangot Magyarországon. Most viszont, megkésett olvasóként – ha őszinte akarok lenni – csak dermedt szavakkal szólhatok erről a szándékosan szürke, mégis szikrázó könyvről. Mert igazából a gyermekmeséink csudatükrével találkoztam benne, amelybe – meggyőződésem szerint – sorra, mindegyikünknek bele kellene néznie, ha egyáltalán emberek és magyarok akarunk lenni és maradni a huszonegyedik században.

Valósággal szédelegtem ugyanis, mire a regény utolsó lapjaihoz értem. Amikor a sors forgatagába keveredett kényszertudósító kamaszkölyök egyszerre érzi képtelenségnek – egyszersmind magától értetődőnek – a túlélt koncentrációs tábort, meg a hazavesztést tetéző sivár hazatérést. Mert értelmetlen leszállítása a csepeli buszról, a hozzá hasonló sárga csillagot hordó, rövidnadrágos "fiúkkal" együtt, s mindnyájuk – meg a többi téglagyári transzportos – zárt marhavagonokban szomjaztatott Auschwitzba vonatoztatása, majd a halálhoz és hullákhoz szoktató, további sorsa bennem
is fölelevenített mindent. 

A múlt század sok-sok törmeléke alatt hasztalan rejtőzködő, mindenképp feledni próbált, vagy csak az adott követelményekhez hozzászínezett összes emlékemet, nem csak a hasonló lágerekben bőröm alá égetett konkrét tragédiákat, amelyeket magam is éppen csak túléltem. Az előzményeket és az utána következőket is. A magyarságomból való fokozatos kitagadásom minden egyes megalázó eseményét csakúgy, mint a zsidó identitásom védőhálójának szinte végleges szétfoszlását. És mindezek konok elhallgatását meg elhallgattatását a későbbiekben, ami aztán kiteljesítette ezt az általános lélektorzulást. 

A Sorstalanság szerzője az emberi éntudat szisztematikus bedarálásáról számol be, ami ellen már lázadni is fölösleges. A mindennapok huszonnégy óráit precízen kitöltő halálos unalomról, a szenvedélymentes szenvedésről. Kertész az élet és a halál időtlen mezsgyéjéről, pislákoló gyertyaként, távirati stílusban küldi a napról-napra, óráról-órára újra fogalmazott – s talán mindig utolsónak hitt – morzejeleit. Könyvének leggyakoribb szava a "természetesen", mert a képtelen természetellenességet is elfogadó, még alig élt s már-már szinte holt, tizennégy esztendős kisdiák csak e nemzetközi műszóval, a "natürlich"-hel jellemezhette ördögi kilátástalanságát és fölfoghatatlan mégis-létezését.

Iszonyatos könyv. De talán éppen ezért érdemes az irodalmi Nobel-díjra. Bizony hogy nem tévedett a Svéd Királyi Akadémia. De csak akkor, ha el is olvassa mindenki. Igen, végig kell szenvednie minden, de minden honfitársunknak, és nem csak a szörnyűségeket csodával túlélt maradéknak. Legalább olyan szüksége van e tisztítótűzre azoknak is, akik kajánul hasznot húztak az egészből, vagy csak megtagadták a szolidaritást a kirekesztettekkel, s beleköltöztek kifosztott lakásaikba. Mert tisztelt uraim és hölgyeim, most értettem meg, hogy szinte valamennyiünket eltorzított ez a szörny? huszadik század, s nincs más menekvés, csak ha rendezzük végre (egymással, és aki úgy érzi, az Istennel is) elrontott közös dolgainkat, ahogy József Attila ajánlotta még a bajok kezdetén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!