hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jószándékú kalózok

2001. 09. 03.
Már többször tapasztaltam a Hetekben, hogy nem tesznek különbséget a hackerek és a crackerek között, (egyébként ez országos jelenség).

A hackerek – a crackerekkel ellentétben – általában nem romboló szándékkal törnek be egy rendszerbe, hanem mert kíváncsiak annak felépítésére, vagy hogy a tudásukat fitogtassák. Sőt, időnként olyan is előfordul, hogy cégek kérnek fel hackereket, hogy próbáljanak meg betörni a rendszerükbe – így kiszűrhetők a rendszer védelmi hibái.

A két csoport közötti különbséget az egyik számítástechnikai szótár úgy fogalmazza meg, hogy a hacker számítógépes betörő, míg a cracker számítógépes bűnöző.

Az augusztus 18-i számukban megjelent Földre szállt a csúcstechnológia
cím? cikkhez: a Macintosh nem operációs rendszer, hanem az Apple által kifejlesztett számítógép, az ehhez készült operációs rendszer a MacOS. 

A Vizsolyi Biblia dicsérete cím? cikkhez lenne egy kérdésem: ha Károli református volt, miért az evangélikusoknál tanult?

Üdvözlettel: Vajda Zoltán


Olvasónk utolsó kérdésére cikkünk szerzője, Grüll Tibor történész válaszol:



Az eredetileg egységes mozgalomként indult protestantizmus Magyarországon Károli korában kezdett kettéválni református és evangélikus irányzatokra. Károli az egyike volt az utolsó reformátusoknak, akik Wittenbergben tanultak, mert később a reformátusok Heidelbergbe és Hollandiába jártak tanulni Magyarországról. Károliékat azonban ekkor még megtűrték az evangélikus Wittenbergben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!