hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tisztelt Hetek, tisztelt Hechs László

2001. 07. 21.
Miután az internet jóvoltából rendszeres olvasója vagyok szinte az összes magyarországi lapnak, az izraeli események objektív adaptálását eleddig csak a Hetek-ben véltem felfedezni (valamint az ÉS-ben). Miért? Milyen szempontok szerint mer egy hetilap tájékoztatni a nem megszokott és ugyanakkor egységes magyar állásponttal szemben, napjaink egyik legveszélyesebb háborús tűzfészkéről? Tudom, tudom: persze hogy tetszik, mert mint izraeli olvasom, de mégis feltűnő a különbség. Bizony nehéz szívvel állok (állunk) szemben a valósággal, melyet egyrészről az arab intifáda, másrészről a "világ fagyos tekintete" indikál, sok emberben a rosszemlék? Hideg napok cím? film hangulatát visszaidézve. Semmi nem változott, csak a köntös színe. 

Higygyék el kérem, számtalan konfliktuselemzést hallgatok a rádióban és a tévében, mindenki megszólal, arab és zsidó knesszetképviselő egyaránt, jobb- és baloldali politikusok, művészek és munkanélküliek, tanárok és diákok, újságírók és katonák, telepesek és békepárti mazochista zsidók: mindenki. Ennek alapján ma már nyugodtan állíthatom, hogy a palesztinok többsége megbízhatatlan, elvakult és borzalmasan agymosott, az egyedüli céljuk a zsidók végleges kiszorítása a térségből. És ez nem félelem keltette vak demagógia, a küzdelem valódiságát az áldozatok száma (mindkét részről) is alátámasztja. Izrael 24 óra alatt kipipálhatná az ügyet – katonailag. De ez, mint tudjuk, nem megoldás.

És ezt a lekötözött óriást piszkálgatja és szekírozza a halálba a hős palesztin gerillasereg. Ariel Saron – ha ezt a konfliktust meg tudja oldani – hamarosan beléphet a különleges bűvészek zárt és elit társaságába. Tartok tőle, hogy a ravaszon ülő ujja már igencsak remeg, és mégis elveszíti a türelmét, ahogy már mások elveszítették azt a múlt évi ramallahi katonalincseléskor. A Hetek objektivitása hasznos lehet Izrael számára, ha a vele kapcsolatos írások átjutnának más újsághoz is. 

Salom: 

István Fekete, Izrael

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!