hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy Testvér-díj

2001. 07. 21.
A Díj, amit senki sem kíván cím? írásukban (Hetek, 2001. július 14.) szó van többek között a National Security Agency-ről is és egy bizonyos "Clipper" elnevezés? csipről.

Nos a Clipper nev? csip éppen nem kémcsip! Ezt a csipet azért fejlesztették ki, hogy a rajta keresztülhaladó adatokat minden korábbinál erősebb módszerrel kódolhassák. Törekedtek arra, hogy feltörhetetlen legyen (mai eszközökkel túl sokáig tartana, de mindent fel lehet törni, csak idő kérdése), ezért nem adták ki az algoritmust, nem csináltak belőle szoftveres eszközt, így nem is tudják szoftveresen feltörni! Minden csipnek egyedi azonosítója van, ami egyértelműen azonosítja a csipet és így a tulajdonost is. Az NSA elhelyezett egy kiskaput a csipben, ám ennek a "kulcsát" "kettévágták", és két (földrajzilag is) különálló szervezetnél őrzik. Ha a bíróságtól engedélyt kapnak a lehallgatásra, akkor elkérik (az engedély ellenében) a két fél kulcsot, összeillesztik, és így már feltörhető a titkosítás! 

Varga Zsolt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!