Kereső toggle

Végső roham a készpénz ellen

Minden erővel kiszorítanák a hagyományos fizetőeszközöket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelentős átrendeződés és óriási befektetések történnek a fizetőeszközök piacán, ahonnét egyre inkább kiszorul a készpénz. A kérdés mára pusztán annyi, hogy teljesen kiszorul-e, vagy csak részben, illetve, hogy ez mennyi idő alatt történik meg.

Portfolio.hu információi szerint igen vonzó befektetési szektorrá vált a készpénz nélküli fizetőeszközök piaca, amely a gazdaságokban még mindig „túltengő” készpénz mellett hatalmas teret nyerhet a jövőben. A PayPal, az ApplePay, és a többi készpénz nélküli fizetést lehetővé tevő applikációk üzemeltetőibe, valamint az ezekhez kapcsolódó háttérszolgáltatókba, hardvergyártókba és úgynevezett csaláskiszűrésre szakosodott cégekbe az idén az év első hat hónapjában nagyobb összegű befektetés áramlott be, mint a tavalyi évben ugyanebbe a szektorba összesen.

A techcégek a készpénz ellen

Ez is arra utal, hogy a nagybefektetők látják a fantáziát a készpénz nélküli fizetési forgalom kiterjedésében, azaz egyelőre senki nem számít arra, hogy mesterségesen generált buborék keletkezik. A tavalyi évben például Magyarországon az összes pénzforgalom összértékének több mint 70 százalékát készpénzben teljesítették, így nálunk még óriási növekedést lehet realizálni a készpénz rovására anélkül, hogy mesterségesen generált lufiról lehetne beszélni. Még azokban az országokban is, ahol ennél sokkal előrébb tart a piaci térnyerésük, a mobilos vagy hitelkártyás fizetések nagyjából a forgalom felét teszik ki, kivéve a skandináv országokat, ahol fordított az arány – a svédeknél a teljes pénzforgalom 70 százaléka történik készpénz nélkül, de még itt sem sikerült teljesen kiiktatni a forgalomból a hard cash-t.

A trendnek megfelelően az érintett techcégek részvényárfolyamai is szárnyalnak, és mivel folyamatosan ömlik a szektorba a befektetői pénz. Ezért úgy tűnik, mindenki részesedni akar a nagy felfutásból. Már 2014-ben egyértelmű volt, hogy a mobiltelefonok száma ötször nagyobb mértékben növekszik, mint ahogy a földön élő emberek száma – a mobiltelefonos fizetési piac tehát olyan országokban is felfuthat, ahol egyébként a legtöbb ember gyakran nem rendelkezik sem bankszámlával, sem hitelkártyákkal.

A készpénzellenes tábor érvei

A készpénz kivonását propagálók azzal érvelnek, hogy a feketegazdaság legnagyobb forgalmait készpénzben bonyolítják le, aminek nincs nyoma az elektronikus rendszerben. Ha nem lenne készpénz, a drogkereskedők például kénytelenek volnának ugyancsak átutalással mozgatni a pénzt, ami sokkal több logisztikát, nyomeltakarítást követelne meg, és még így is felderíthetők volnának a tranzakciók, míg a készpénz nyom nélkül cserélhet gazdát. Ezt azonban ki lehet úgy is küszöbölni, ha a nagy címletű bankjegyeket vonják ki a forgalomból, amivel kis mennyiségben is nagy összegeket lehet mozgatni. Egyelőre azonban ezt nem minden ország hajlandó megtenni, és míg az 500 euróst már nem gyártják, ahogy a kanadai 1000 dollárost sem, a svájci 1000 frankos bankjegy továbbra is folyamatosan kerül forgalomba, a kilencedik generációs változata 2019-ben kerül majd forgalomba, amivel a 2016-ban forgalomba hozott 8. generációt váltják ki.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: