Kereső toggle

A jelek szerint Soros Kína és az EU összeomlására spekulál

Lássuk a medvét!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Irányadó befektetők közül egyre többen vesznek fel olyan pozíciókat, amellyel egy újabb globális válság közeli bekövetkezésére fogadnak. Vajon az újabb „medvepiac” tényleg már a kapukat döngeti? Soros György szerint igen.

A világgazdasági folyamatokat követő szakemberek már hosszabb ideje figyelmeztetnek olyan makrogazdasági trendekre, amelyek mind arra utalnak, hogy a jelenleg tartó globális növekedési ciklus vége felé járunk, amelyet követően ínségesebb időszak következhet. Azt azonban egyelőre senki sem tudja biztosan, hogy mindez mikor realizálódhat, habár az elmúlt hetek, sőt, hónapok gazdasági hírfolyamait figyelve úgy tűnik, hogy sokkal közelebb van, mint azt gondolnánk.

A milliárdos befektető, Carl Icahn már év eleje óta azt rebesgeti, hogy a magas hozamú (és kockázatú) kötvények piacán a fájdalmas korrekció napja hamarosan elközeleg. Ezt eleinte sokan csak egy ügyes pszichológiai húzásnak tartották a részéről, amivel vélhetően azt szeretné elősegíteni, hogy a szóban forgó pénzügyi eszközökhöz olcsóbban hozzáférhessen, ám most úgy tűnik, hogy ennél sokkal többről van szó. Icahn cégének májusban nyilvánosságra hozott első negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a vállalat erre az időszakra túlnyomó többségében úgynevezett short pozíciókat vett fel, azaz az árak esésére „fogadtak”. Icahn – szakértők szerint – korábban még sosem vett fel ennyire szélsőségesen piacesésre játszó pozíciót, s tőle ez olyannyira minden előzmény nélküli, hogy a zerohedge.com elemzője ezt a húzását egyenesen „apokaliptikusnak” nevezte. Ahogy azt az Icahn Enterprises egyik igazgatója, Keith Cozza is kifejtette: az általuk felvett pozíció azt tükrözi, hogy ők sokkal inkább aggódnak amiatt, hogy a piac 20 százalékkal esni, hogysem 20 százalékkal nőni fog.

És ha egy nagy név még nem lenne elég, akkor kénytelenek vagyunk példaként említeni – némi érintettséggel – Soros Györgyöt is, aki nemrég újra visszatért az aktív üzleti életbe. A The Wall Street Journal (WSJ) egyik cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy Soros nemcsak hogy közel évtizednyi kihagyás után tér vissza a tőzsdeparkettre, hanem mindezt „az általa látni vélt elkövetkező gazdasági nehézségek jelentette haszonszerzési lehetőségek csábításának ösztönzésére” teszi. A helyzet komolyságát tovább emeli, hogy Soros most személyesen irányította azt a tranzakció-sorozatot, amelynek keretein belül részvényeket adott el és aranyba, illetve aranybányászattal foglalkozó vállalatok részvényeibe fektetett be, ismételten alátámasztva azon tradicionális befektetői elképzelés érvényességét, miszerint válságok idején az arany biztonságos menedéket nyújt.

Azt mindenesetre a WSJ cikke is kiemeli, hogy Soros aktivizálódása amiatt is nagy jelentőségű lehet, mivel a legutóbbi alkalom, amikor aktívan kereskedett, 2007-ben volt, amikor a lakáspiaci buborékkal kapcsolatosan megfogalmazott aggodalmai késztették arra, hogy ringbe szálljon, s nyerjen végül több mint 1 milliárd dollárt.

Az elmúlt időszakban a magyar származású sztárbefektető többször is hangot adott aggályainak, amelyek elsősorban Kína és Európa politikai és gazdasági körülményeire fókuszáltak. Éles kritikái hallatán a kínaiak már év elején óva intették attól Sorost, hogy háborúba kezdjen nemzeti valutájuk, a renminbi ellen (ami ugyebár nem volna szokatlan spekulációs magatartás tőle). Soros ennek ellenére újra megszólalt, s felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatos tőkekiáramlás, a valutatartalékok csökkenése, valamint a belső politikai konfliktusok rendre negatívan befolyásolják a kínai kormány képességeit az esetleges pénzügyi problémák kezelésében.

Soros György azonban nemcsak Kínában, hanem Európában is súlyos problémákat lát. Egyik ilyen veszélyzóna – véleménye szerint – a migrációs válság, amelynek a súlya alatt akár össze is roppanhat Európa. Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a görög helyzetet emlegetik, viszont egyre aktuálisabb és jelentőségteljesebb kérdés, hogy a britek vajon kilépnek-e az Európai Unióból? Ez utóbbit Soros gyakorlatilag elkerülhetetlennek látja, és ez szerinte – nem meglepő módon – még tovább csökkentené az EU stabilitását.

Olvasson tovább: