Kereső toggle

Hosszú távon megéri a bioáram

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Bloomberg internetes hírportál szerint Németország már bebizonyította, hogy az élet egyszerűbbé tehető kevesebb fosszilis tüzelőanyaggal. Egy 82 millió német állampolgár folyamatos áramellátását biztosító irányító központban ülve  Günter Scheibner azt állítja, hogy az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél, legalább annyira megbízhatóak, mint a hagyományos energiahordozók.

Scheibner feladata a kelet-német átjátszóállomások áramellátásának biztosítása azáltal, hogy egy csaknem tízezer kilométeres távon keresztül harmóniában tartja a napkollektorok és szélturbinák működését attól függően, hogy vajon éppen napos vagy borús, netalán szeles vagy szélmentes az időjárás. A rendszer sikerességét tükrözi az a tény, hogy míg Németország csak tieznöt percnyi áramszünetet tapasztal egy évben, addig Franciaországban ez az idő hatvannyolc perc, Lengyelországban pedig több, mint négy óra. Németországé a világon a legnagyobb olyan gazdaság, amelyik ilyen nagymértékben támaszkodik a megújuló energiákra. Gazdasági modelljük olyan sikeresnek bizonyult, hogy Kaliforniától kezdve egészen Kínáig elindult a tradicionális tüzelőanyagok (nukleáris energia, kőszén) kiváltása szél- és napenergiával.

Az 50Hertz Transmission GmbH tulajdonában álló cég a négy legnagyobb német elektromos hálózati ellátó egyike. Ennek ellenére Németországban továbbra is tartja magát az az általános vélekedés, amely a megújuló energiákat megbízhatatlan forrásként jellemzi, és emiatt továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását szorgalmazza. Ráadásul az Edison Electric Institute (egy washingtoni székhelyű gyár) alkalmazottainak állítása szerint a különböző, megújuló energiából szerzett elektromosság destabilizálja az áramhálózatot.

Németország évtizedeken át tartó, 120 milliárd eurónyi tőke befecskendezését az ágazatba a kritikusok pénzkidobásnak hitték, azonban az alacsony szennyezésű energiaformák kutatására fordított hatalmas összeg mégis megtérült. Az ország ugyanis 28 százalékkal megemelte a megújuló energiaforrásokban való részesedését, ami több, mint a lignitben való részesedése. Scheibner régiójában ez az érték közel 40 százalék, így Németország energiaellátását ma 9 százalékban a megújuló energiaforrások biztosítják. Ez az érték háromszorosa az USA-énak és hatszorosa Nagy-Britannia szintjének – írja a BP Plc. egy felmérésében.

Ráadásul a hálózatot tanulmányozó kutatók azt állítják, hogy még a jelenleginél is hatékonyabban, legalább 50 százalékkal jobban ki lehetne aknázni ezen energiaforrások lehetőségeit. Ehhez Németországnak az évtized végéig 6,1 milliárd eurót kellene évente befektetnie az áramhálózatba, hogy meg tudjon birkózni az újonnan kiépítendő szél- és napenergia- farmok költségeivel.

A hagyományos áramhálózat, amit Thomas Edison talált fel, úgy működik, hogy az előállított áramot elszállítja egy maréknyi, fosszilis tüzelőanyagot használó, éjjel-nappal működő generátortól a lakásokba. Ebbe a rendszerbe beolvasztani a megújuló energiaforrásokból származó áramot azt jelentené, hogy be kellene vonni kisebb, tucatnyi vagy több száz áramellátót, ahonnan viszont instabil termeléssel folyna az áram, hiszen az időjárás pillanatról pillanatra változhat.

A hibák sokba kerülhetnek. Németországban a múlt hónapban nagyon instabillá váltak az áramárak, és még az ágazati szakemberek is túlóráztak, csakhogy működjön az elektromoshálózati-ellátás. A kiegyensúlyozatlan szolgáltatás sok kárt tud okozni – magyarázza Scheibner. Az időjárás igazán embertpróbáló tud lenni – folytatja a képernyőn pirossal jelzett viharokra bökve, amelyek egész Németország területét érintik.

Nem mindenki tartja jó ötletnek, hogy a megújuló energiákat egybekössék az elektromos hálózat már jól működő rendszerével. A többnyire napos Arizónában az áramszolgáltató Arizona Public Service Co. megnyerte a jogalkotók támogatását ahhoz, hogy minden háztartásban extra költséget számoljanak fel a napkollektorok után. Japánban hét szolgáltató jelentette be, hogy milyen mennyiségű napenergiát tudnak bekötni az ellátásba.

Németország négy elektromos hálózatához több mint 1315 szolgáltató kapcsolódik, melyek évi 200 milliárd eurónyi áramot értékesítenek 1,1 millió mérföldnyi kábelen keresztül. Összehasonlításképpen: az amerikai áramhálózat – amelyet a világ legkomplikáltabb rendszerének tartanak – 7000 erőműből gyűjti az áramot.

A szénlobbi és néhány szolgáltató azt állítja, hogy a megújuló energiából származó áramellátás nem tudja helyettesíteni a fosszilis tüzelőanyagot használó erőművek megbízhatóságát. A North American Electric Reliability Corporation jelentése szerint az amerikai áramhálózat vezetői is figyelmeztették a vállalatokat, hogy ha csak a szél-, nap- és gázenergiára támaszkodnak, akkor nagyon könnyen megterhelhetik a hálózatot. A kőszén 0–24-ben tud energiát termelni, függetlenül az időjárás körülményeitől – nyilatkozta Laura Sheenan, az American Coalition for Clean Coal Electricity szóvivője Washingtonban.

Megbízható becslések szerint egy sokkal rugalmasabb elektromos hálózat kiépítéséhez szükséges költségeket nem lenne egyszerű előteremteni. Az amerikai áramhálózat körülbelül a nyolcvan százalékát felemésztené annak az energiának, amit 2050-re megújuló energiával meg tudnának termelni, miközben évi kettő és kilenc milliárd dollárt kellene rászánni a rendszer folyamatos fenntartására – mutatta ki egy 2012-es tanulmány, amit a National Renewable Energy Laboratory publikált.

Németország arra tett vállalást, hogy tíz éven belül leállítja atomerőműveit. Ehhez északról mintegy 25 gigawattnyi megújuló áramot kell majd szállítanunk a déli területekre – mondja Scheibner. Ilyen intervallumban az atom kiváltása nappal és széllel olyan kísérlet, amelyben a németek az idővel futnak versenyt.

Olvasson tovább: