Kereső toggle

Nők a világ tetején

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A CNBC hírportál nemrég a világ, azon belül is a nők vagyoni helyzetével foglalkozott. Az általuk összegyűjtött felmérésekből kiderült, hogy annak a rekordméretű milliárdos populációnak, amelynek nem kevesebb mint 7,3 ezermilliárd dollár van a tulajdonában, 13 százaléka nő. Rövid utánajárással pedig az is hamar világossá válik, hogy habár többségük örökölt pénzzel gazdálkodik, vagyonuk az évek múlásával nemhogy csökken, de egyre gyarapodik.

A most ötvenkilenc éves, észak-amerikai Christy Walton a híres, 400-as Forbes listán a 6. díszes pozíciót tudhatja magáénak, „csekély” 38,7 milliárd dolláros vagyonával. Ez azért számít különlegességnek, mert bekerült a világ 10 leggazdagabb embere közé, maga mögé utasítva ezzel olyan kaliberű férfiakat, mint Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, vagy Larry Page a Google alapítója. Ő a néhai John Walton özvegye. Férje szanitécként szolgált a vietnami háborúban, majd hazatérve sok pénzt invesztált a First Solar nevű napenergiával foglalkozó cégbe, ami azóta rengeteg bevételt hozott a Walton családnak. Igazi vagyonukat azonban nem ennek a szerencsés befektetésnek köszönhetik: apósa, Sam Walton a Wal-Mart egyik alapítója. A családi vállalkozás 1962-ben indult, azóta már a világ első kiskereskedelmi hálózatává nőtte ki magát: 2 millió alkalmazottjával és közel 8000 üzletével. Mrs. Walton – csak idén – 470 millió dolláros bevételhez fog jutni, köszönhetően a wal-martos osztalékának. A dolog érdekessége abban rejlik, hogy férje 2005-ös halála után 20 milliárd dollárt örökölt, amivel az évek során olyan jól bánt, hogy azóta 38,7 milliárdra duzzasztotta azt. Christy Walton egyébként visszavonult életet él az amerikai Jacksonban. A család a rendszeres és botránymentes adakozók közt van számon tartva.

A kontinensek szerinti listán Liliane Bettencourt foglalja el a második helyet, aki 35,2 milliárd dolláros vagyonát elsősorban a francia kozmetikai óriásból, a L’Orealból szerezte. Édesapja, Eugene Schueller 1909-ben alapította meg a későbbi L’Oreal elődjét. A vállalkozás apáról lányára szállt, így került Liliane kezébe 1957-ben az irányítás, aki időközben André Bettencourt politikushoz ment feleségül. A francia dáma évekig vezette a leggazdagabb európai nők listáját, nemrég azonban „ledöntötték a trónjáról”. 2011-ben, a lányával folytatott csúnya, jogi csatározás következtében végül a fiára bízta a cégvezetést, és így kilencvenkét évesen „nyugdíjba vonult”. A L’Oreal birodalom az idei évben egy 8 százalékos Nestlé részvénycsomag megvásárlásával is gyarapodott, ami a család éves jövedelmét közel 33 százalékkal növeli. Mindemellett a Bettencourt Schueller Alapítvány számos orvosi, kulturális és humanitárius projektet támogat Franciaországban és a fejlődő országokban.

Gina Rinehart a soron következő örökösnő, aki vagyonát bányászatból szerezte. Az ausztrál nemzetiségű hölgyet a Forbes, a Wealth-X és az UBS is a kis kontinens leggazdagabb személyének nyilvánította. Rinehart édesapja, Lang Hancock vasérc- és kőszénbányászati projektjeiből gazdagodott meg, majd teljes vagyonát a lányára hagyta. Gina a céget átvéve folyamatos fejlesztésekbe kezdett. A világ legnagyobb vasércbányáit menedzselő Roy Hill-ben már 70 százalékos részesedése van. Nem mellesleg, ő magánszemélyként Ausztrália legnagyobb adófizetője is.

Visszaevezve az amerikai kontinensre, következnek a mexikói származású Carlos Slim Helu leányai, akik ugyan hárman vannak, de még így is jelentős összegek várományosai. Az apjuk 80 milliárd dolláros vagyona szinte mindenhova elér. A Forbes idei listáján a második helyen álló üzletember eddig fejenként 6,3 milliárd dollárt adott lányainak, Vanessának, Soumayának és Johannának, akik ezzel Latin-Amerika legvagyonosabb hölgyeivé avanzsáltak.

Ázsiába utazva találkozhatunk a legfiatalabb milliárdosnővel. A 33 éves Yang Huiyan apja, Yang Guoquiang még 2007-ben adta át a Country Garden Group – egy kínai ingatlanügynökség és fejlesztő cég – részvényeinek 70 százalékát a lányának, éppen mielőtt az kilépett volna a tőzsdére. Huiyan most alelnök és tagja a tanácsadói kormányzati bizottságnak is. Az idei évben pedig mintegy 410 millió dollárnyi részvényt bocsátanak eladásra. Yang egyébként bachelor diplomát szerzett művészetek és tudományok tantárgyból az Ohioi Állami Egyetemen, ami a gazdag hölgyeknél általában ritkaság számba megy.

Shari Arison a Közel-Kelet „csillaga”. Az izraeli születésű hölgy vagyona nagy részét szintén örökölte, ám ennek ellenére folyamatosan dolgozik. Az apja, Ted Arison által alapított Carnivale Corporation nyereségét az örökösnő rendre visszaforgatta a vállalkozásba. Ezen felül egy másik cégének, az Arison Investments-nek köszönhetően ma ő a legnagyobb részvényese az izraeli Bank Hapoalimnak, valamint részesedése van két ingatlanügynökségben és a Föld Sója nevű, piacvezető sókitermelő cégben is. Emellett pedig nemrég adta ki Aktiváld a jóságod: Alakítsd át a világot a jóságon keresztül című könyvét, amely szoros összefüggésben áll a Ted Arison Családi Alapítvánnyal amelyen keresztül rendszeresen jótékonykodik az egészségügyi rehabilitáció és az oktatás területein.

Az afrikai régiót egy nigériai üzletasszony, Folorunsho Alakija képviseli. Bár a Forbes listáján igencsak hátul foglal helyet 2,3 milliárd dollárjával, ám az összeállításban ő az egyetlen, aki saját magának köszönheti felemelkedését. Fiatalon divattervezőnek és titkárnőnek készült. Tanulmányait Londonban kezdte, majd visszatért Nigériába, ahol megalapította saját szabászati vállalatát, a Supreme Stitches-t. Miután olyan ügyfeleket tudhatott magáénak, mint a korábbi first lady, vállalkozása hamar magas körökbe juttatta Folorunshot. Kapcsolata a helyi elittel jól alakult: a kormány 1993-ban felajánlott neki egy potenciális olajlelőhelyet garantáló szerződést, aminek köszönhetően egy nagy hasznot hozó területhez jutott a nigériai tengerparti vizeknél. Cége, a Famfa Oil jelenleg 60 százalékot birtokol ebből az olajmezőből és naponta 200 ezer hordót termel – írja a Forbes. Pénzét ő sem szereti magánál tartani: 2008-ban megalapította a Sáron Rózsája Alapítványt, amely árvákat és özvegyeket hivatott támogatni.

Olvasson tovább: