hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bankárgyűlés a hegyekben

2014. 09. 04.
Idén augusztus végére esett a világ jegybankelnökeinek éves találkozója a Fed szervezésében. A rendszeres szimpóziumon a központi bankárok szakmai eszmecseréje mellett mindig lehetőség van egy kis raftingra, hegymászásra és medvelesre is.

A wyomingi Teton hegységben lévő Jackson Hole immár több mint 30 éve ad otthont a jegybankárok éves ülésének. A rendezvényt tradicionálisan a kansasi Fed bank szervezi és szponzorálja, immár 1978 óta. Az esemény rangjának egyik fokmérője, hogy maga a (központi) Fed-elnök is részt vesz a találkozón. Ez idén sem maradt el, hiszen Janet Yellen tiszteletét tette, sőt beszédet is mondott. Ben Bernanke, az előző Fed-elnök például 8 éves regnálása alatt egyszer „merészelte” megtenni, még 2013-ban, hogy távol maradt a találkozóról, de ezt is örökre felírták a „nagykönyvbe”, hiszen ilyesmi a nyolcvanas évek óta nem fordult elő – hívta fel a figyelmet az idei résztvevők listáját elemző cikkében a Bloomberg.

A Bloomberg kiemelte és hosszasan elemezte, hogy idén a Wall Street-i bankvezetőket nem hívták meg az ülésre. Így nem tette tiszteletét sem a Morgan Stanley, sem a Goldman Sachs, de még a Bank of America képviselője sem.

„A (befektetési) bankárok számára itt részt venni fegyvertény – nyilatkozta erről egy washingtoni szakértő a Bloombergnek. – Ha te egy vezető amerikai bank közgazdásza vagy, nagy szó azt mondani, hogy idén ott voltál Jackson Hole-ban.” Ezzel szemben a kansasi Fed szóvivője kifejtette: a wyomingi ülésnek mindig is a jegybankárok voltak az elsődleges célközönsége. „A fennmaradó helyeket pedig évről évre más és más szereplők között osztják ki, akik – feltételezhetően – új szempontokat, érveket tudnak képviselni a szakmai viták során” – mondta Diane Raley. Az idei ülés dedikált témája – a monetáris politika legújabb kihívásai mellett – a munkaerőpiac fellendítése volt, így a meghívottakat is bizonyára eszerint válogatták… A Wall Street idei mellőzése mindenesetre az elmúlt évek trendjének egyértelmű megtörését jelentette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!