hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az IMF-simli folytatódik
Orbán megrettentette a nyugdíjasokat

2012. 09. 14.
A nemzetközi pénzügyi elemzők Orbán Viktor kommunikációs trükkjének tartják, hogy az IMF népszerűtlen intézkedésekre akarja kényszeríteni a magyar kormányt. Magyar közgazdászok inkább a miniszterelnök főtanácsadójának, Habony Árpád szépírói tevékenységének.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a miniszterelnök a sárvári frakcióülésen ismertette az IMF feltételeit. A kormánypárti napilap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, érték alapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Később a miniszterelnök egy Facebookra feltöltött üzenetben úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi feltételekkel, „ezen az áron, így nem kell” az EU és az IMF által Magyarországnak felkínált hitel. Az index és az origo hírportálon nem sokkal a miniszterelnök bejelentése után már megjelentek az IMF valódi elvárásai. Ahogy az IMF-tárgyalásokon általában lenni szokott, a levélben inkább célokat, irányokat jelölnek ki, melyek szükségszerűen feltételeznek bizonyos intézkedéseket.

Orbán Viktornak az IMF-tárgyalásokról szóló, a valóságot nem mindenben tükröző bejelentéseit és nyilatkozatait nemzetközi pénzügyi elemző intézetek egyöntetűen politikai trükközésnek minősítették. A Deutsche Bank e témában született értékelésének a „Magyarország: hátra szaltó” (Hungary: Flip flopping) címet adta. A „flipflophoz” az angolszász politikai kultúrában sajátos jelentéstartalom párosul, egy olyan „mutatványra” utal, amikor egy politikus két, egymásnak ellentmondó álláspontot próbál úgy képviselni, hogy közben – több-kevesebb sikerrel – a szavazói felé igyekszik a korábbi politikai arculatát megőrizni. A 2004-es amerikai választás idején a demokrata John Kerryre tudta George Bush csapata rásütni, hogy „flipfloppol”, mert az iraki háború támogatása, illetve ellenzése tekintetében elég sűrűn változtatta az álláspontját. A republikánusok által „szélkakas” politikusnak bélyegzett John Kerry jelentős hátránnyal el is vesztette a választásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!