Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeretjük az áruhitelt
Nem tapasztalják a válság hatását az áruhitelt kínáló bankok a karácsonyi szezonban. „Nagyságrendileg ugyanannyian igényelnek személyi kölcsönt vagy áruhitelt, mint korábban, a változás talán annyi, hogy némileg kisebb összegre tartanak igényt a vásárlók, egyre többen igényelnek néhány százezer forintot” – fogalmazott lapunk megkeresésére Váradi Eszter, a Credigen Bank kereskedelmi ügyvezetője. A karácsonyi vásárlási roham viszont érezhetően hetekkel később kezdődött az idén, az emberek láthatóan kivárják az akciókat, az ingyen hiteleket. 

Optimista GKI
A világgazdaság nagy részében a harmadik negyedévben technikailag véget ért a recesszió, Magyarországon ez csak a negyedik negyedévben várható – fogalmaztak a GKI gazdaságkutatói. A kilábalás a korábban vártnál kissé gyorsabb lehet, de visszaesések sem zárhatók ki, s világszerte csak 2011–12-ben várható a korábbi GDP-szint elérése. 2010-ben az EU-ban csak szerény növekedés, nálunk stagnálás körüli állapot várható. A Magyarország iránt korábban megingott bizalom jelentősen erősödik jövőre.

Az AB döntött
Az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek nyilvánította azokat a rendelkezéseket, melyek a családi pótlékot is adózás alá vonták, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. A szeptember 1-jétől érvényes szja-ra vonatkozó törvény értelmében a családi pótlék adóterhet nem viselő járandósággá vált. Eszerint a gyermeket együtt nevelő szülők adóalapjába a családi pótlék összegének felét-felét is be kellene számítani, függetlenül attól, hogy a családi pótlékot melyik szülőnek folyósítja az állam. Az AB állásfoglalása szerint az elgondolás sérti az arányos közteherviselés elvét, mert ténylegesen nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik. (MTI)

Olvasson tovább: