hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2008. 05. 21.
Nagy-Britanniában a fákon nő a pénz A brit pénzembereknek a pénzügyi piaci viharok miatt egyre kedveltebb befektetési célpontja az erdők felvásárlása. A tavalyi év során több mint 16 ezer hektár erdőt adtak el Britanniában hektáronként átlagosan másfél millió forintért, ami 80 százalékos áremelkedést jelent a 2006. évihez viszonyítva. Az újfajta befektetés vonzó oldala, hogy a tulajdonosok nemcsak adókedvezményben részesülnek, hanem különféle erdőtelepítési és környezetvédelmi támogatásokat is igényelhetnek a kormányzattól. Emellett a faanyag ára is megemelkedett egyrészről a kínai és indiai keresletnövekedés, másrészről pedig a magas olajárak okozta egyre költségesebb szállítás miatt. Inflációs csúcs Kínában Kínában az infláció rekordmagasságban szárnyal, már elérte a 8,5 százalékot. A 12 éve legmagasabb infláció fő oka az élelmiszer-árrobbanás. Az élelmiszerárak átlagosan 22 százalékkal nőttek egy év alatt, míg az országban legkedveltebb disznóhúsnak az ára 68 százalékkal lett magasabb. A nem élelmiszerjellegű termékek ára áprilisban 1,8 százalékkal nőtt éves bázison. Eközben a kínai gazdaság teljesítménye 10,6 százalékkal növekedett 2007 utolsó negyedévében, ami visszaesés az egy évvel korábbi, 11, 9 százalékhoz képest.Pesszimistábbak vagyunk A GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúra indexe szerint egyre pesszimistábbak a magyarok. A cégek bizalmi indexe három, a fogyasztóké pedig tizenhárom éve nem volt ilyen mélyen. Ellenben az áremelési szándék az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében is mérséklődött, az építőiparban viszont februárhoz képest erősödött, s az egy évvel ezelőttihez hasonló szintű lett. Erősödtek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben nem változott, az építőiparban javult, a szolgáltató szektorban és különösen a fogyasztók körében viszont romlott. A lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai romlottak, de kedvezőbbek az egy évvel ez­előt­tinél. Az emberek rövid távú megtakarítási képessége az előző hónaphoz és az egy évvel korábbihoz képest is gyengült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!