hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2008. 04. 16.
Lejtmenetben az ArenaAz Arena Plaza kisbérlõi levelet írtak a tulajdonosoknak, amelyben szeretnék elérni, hogy a mûködtetõk a jelenleginél jobban reklámozzák a plázát, vagy csökkentsék bérleti díjaikat. A jelenlegi látogatószám mellett ugyanis nem látnak esélyt befektetéseik megtérülésére. Piaci elemzõk szerint azonban már most látszania kellene az Arena látogatottságán, hogy nemcsak egy a sok közül, hanem meghatározó szereplõ a piacon. Megítélésük szerint nem a marketinggel van gond, inkább az épület megközelíthetõségével. Ám ez az Arena Plaza igazgatója szerint adottság, amivel a kereskedõk mindig is tisztában voltak. Ezzel együtt az üzemeltetõ dolgozik azon, miként lehetne javítani a helyzeten.Dupla fizetés a fõvárosokbanMagyarországon és Szlovákiában ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést kap a munkavállaló, míg Csehországban 30 százalékkal magasabbat – áll a három ország jövedelmi adatait mérõ bérinformációs portál kimutatásában. Magyarországon belül ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek. Általánosan jellemzõ, hogy az országok legrosszabbul és legjobban fizetett területei közötti eltérés az 50 százalékot is elérheti. A legmagasabb fizetéseket mindhárom országban a fõvárosokban lehet elérni. A prágaiak bruttó átlagfizetése átszámítva 287 ezer forint, a budapestieké, valamint a Pozsonyban és környékén dolgozóké 230 ezer forint körüli. A hazai munkavállalók bruttó bérük 57, míg Csehországban 70, Szlovákiában pedig több mint 80 százalékát vihetik haza.Adócsökkentéssel az üzemanyagárak ellenKínában nagy adókedvezményt vezetnek be a nyersolajimportra, hogy ezzel mérsékeljék az olajcégek finomítási veszteségeit. Az adócsökkentés elkerülhetõvé teszi az üzem-anyagárak emelését, aminek inflációs hatása lenne. Az olajcégek által javasolt és a kínai államtanács által is támogatott adócsökkentési javaslat szerint Peking háromnegyedével csökkentené a nyersolajimportra kivetett 17 százalékos hozzáadottérték-adót. Az adócsökkentési terv, amely egyes elemzõk szerint akár már e hónapban hatályba léphet, megóvhatja a kínai vezetést attól, hogy a 11 éves csúcson levõ infláció közepette üzemanyagár-emelésre kényszerüljön.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!