Kereső toggle

Nagyüzemben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem számíthatunk radikális adó- és járulékcsökkentésre. A hosszú távú gazdaságfejlesztési program és a makrogazdasági egyensúly megteremtése mellett ez a harmadik út már nem vállalható, aki az ellenkezojét állítja, nem mond igazat – szögezte le Gyurcsány Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elott. 

Az elottünk álló legnagyobb feladat – mondta a miniszterelnök –, hogy két évtized után tudatos gazdaságfejleszto politikája legyen az országnak. A ’80-as évektol kezdve ugyanis szinte menekül az ország vezetése a tudatos gazdaságpolitikától. Rövid távú, húzd meg, ereszd meg, jelen ideju gazdaságpolitika jellemzi a rendszerváltás utáni kormányokat, ez azonban a mai globális világban nem vezet sikerre. 

A jelenlegi kormány gazdaságfejlesztési programjában három kiemelt terület szerepel. Gyurcsány kiemelte az elektrotechnika az autóipari beszállítás, a gyógyszeripar, a biotechnológia stratégiai ágazattá fejlesztését. De hasonló fontosságúnak nevezte hazánk régiós üzleti, logisztikai szolgáltatók központjává válását. Magyarország központi elhelyezkedése nem-csak az EU-n belül, hanem Oroszország és Ázsia viszonylatában is elonyt hozhat számunkra – mondta. Ennek jegyében eroltetett ütemben épültek az autópályák, hamarosan a régió legbefolyásosabb repüloterévé válhat Ferihegy, és a közeljövoben elindul egy húsz éve nem látott vasútfejlesztés. A miniszterelnök úgy látja, hogy Putyin elnök látogatása éppen a programban megfogalmazottak miatt válhatott sikeressé. Korábban még kérdés volt – emlékezett vissza –, hogy Szlovákia vagy Magyarország legyen az Oroszország és Európa közötti kapcsolódási pont. Éppen e program miatt döntött Putyin hazánk mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

Széles Gábor MGYOSZ-elnök felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 1994-ben kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely Magyarország logisztikai központtá válásának feltételeit taglalta. Eddig minden kormány ebbol szemezgetett, ahogy most is ebbol hallottak vissza elképzeléseket. Nagy elorelépésnek tartjuk, hogy komoly szándék van az itt elhangzottak megvalósítására – fejtette ki. 

A miniszterelnök a vállalkozók számára hangsúlyozta, hogy a felsorolt prioritásokon kívül más fejlesztésekre kevesebb pénz jut majd, hiszen mint mondta, rendkívül szuk a gazdaságpolitika mozgástere. Egyszerre van jelen a hosszú távú fejlesztés, és a költségvetés-egyensúly helyreállításának a kényszere. Majd – a gazdasági szervezet kérésére reagálva – hozzátette, mindezen feladatok, kihívások mellett már nem képzelheto el radikális adó- és járulékcsökkentés. Aki azt mondja, hogy az elozo két halaszthatatlan feladat mellett még ez is lehetséges, az nem mond igazat – állította Gyurcsány.

A miniszterelnök-jelölt egyértelmuen elhatárolódott a nagyobbik ellenzéki párt által hangoztatott hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) feltokésítési programjától. Mint mondta, elképzelhetetlen, sot erkölcstelen az a vállalkozói hozzáállás, „hogy van egy jó ötletem, és az állam adjon hozzá pénzt”. „Azok semmiképpen ne szavazzanak rám, akik azt szeretnék, hogy adóbevételekbol vissza nem térítendo támogatásokat kapjanak az államtól – jelentette ki. Elképzelhetetlen – folytatta –, hogy azért vessek ki újabb adókat a társadalom számára, hogy utána ezt odaadjam néhány vállalatnak.” 

A hazai kkv-szektor versenyképességével kapcsolatban a jelenlévo vállalatvezetoknek kifejtette, hogy „a mai több százezer magyar kiscég csak úgy válhat európai értelemben is fejlett hazai vállalkozássá ha közöttük elindul az összeolvadás, a felvásárlás, a beolvadás. Nagyon jó lenne, ha ezt valaki megmondaná nekik” – tette hozzá. 

Mind az MGYOSZ, mind az MSZP egyetért abban, hogy megérett a helyzet az egészségügy reformjára. Egyaránt hárompilléres biztosítási rendszer kiépítését tartják szükségesnek. Gyurcsány Ferenc elmondta, terveik szerint 2008 januárjáig áttérünk a biztosítás alapú egészségügyre, s ennek jegyében már 2007. január 1-jével megnyílnak az egyéni biztosítási számlák. 

Szintén egyetértés van az államigazgatás reformjának szükségességében. Gyurcsány „az itt maradt szocializmus egy darabkájának” nevezte a mai államigazgatási rendszert. Ezért ha újra kormányt alakíthat, az elso feladatai között szerepel az állami funkciókat és szerepeket a piacgazdasággal és a polgári kultúrával rendelkezo társadalom elvárásaihoz igazítani.

Olvasson tovább: