hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyüzemben

2006. 03. 14.
Nem számíthatunk radikális adó- és járulékcsökkentésre. A hosszú távú gazdaságfejlesztési program és a makrogazdasági egyensúly megteremtése mellett ez a harmadik út már nem vállalható, aki az ellenkezojét állítja, nem mond igazat – szögezte le Gyurcsány Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elott. 

Az elottünk álló legnagyobb feladat – mondta a miniszterelnök –, hogy két évtized után tudatos gazdaságfejleszto politikája legyen az országnak. A ’80-as évektol kezdve ugyanis szinte menekül az ország vezetése a tudatos gazdaságpolitikától. Rövid távú, húzd meg, ereszd meg, jelen ideju gazdaságpolitika jellemzi a rendszerváltás utáni kormányokat, ez azonban a mai globális világban nem vezet sikerre. 

A jelenlegi kormány gazdaságfejlesztési programjában három kiemelt terület szerepel. Gyurcsány kiemelte az elektrotechnika az autóipari beszállítás, a gyógyszeripar, a biotechnológia stratégiai ágazattá fejlesztését. De hasonló fontosságúnak nevezte hazánk régiós üzleti, logisztikai szolgáltatók központjává válását. Magyarország központi elhelyezkedése nem-csak az EU-n belül, hanem Oroszország és Ázsia viszonylatában is elonyt hozhat számunkra – mondta. Ennek jegyében eroltetett ütemben épültek az autópályák, hamarosan a régió legbefolyásosabb repüloterévé válhat Ferihegy, és a közeljövoben elindul egy húsz éve nem látott vasútfejlesztés. A miniszterelnök úgy látja, hogy Putyin elnök látogatása éppen a programban megfogalmazottak miatt válhatott sikeressé. Korábban még kérdés volt – emlékezett vissza –, hogy Szlovákia vagy Magyarország legyen az Oroszország és Európa közötti kapcsolódási pont. Éppen e program miatt döntött Putyin hazánk mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

Széles Gábor MGYOSZ-elnök felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 1994-ben kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely Magyarország logisztikai központtá válásának feltételeit taglalta. Eddig minden kormány ebbol szemezgetett, ahogy most is ebbol hallottak vissza elképzeléseket. Nagy elorelépésnek tartjuk, hogy komoly szándék van az itt elhangzottak megvalósítására – fejtette ki. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!