Kereső toggle

Eladósodott Amerika

Huszonnyolc színarany Eiffel-torony

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

9000 milliárd dollárra nőhet az USA adóssága a közeljövőben. A számlát Ázsia állja.

Az amerikai szenátus immár negyedik alkalommal szavazta meg az államadósság-korlát megemelését a Bush-éra alatt. A döntéssel egy időben határoztak arról is, hogy az amerikai kormány további 781 milliárd dollárnyi „hitelt vesz fel”. Tény, hogy ha a honatyák nem emelték volna meg két héten belül az adósságlimitet, a kormány jelentős mulasztásba esett volna eddigi adóssága törlesztőrészleteinek esedékessége miatt.

Bush ellenfelei nem véletlenül kapkodnak levegő után: a jelenlegi elnök ugyanis jelentős költségvetési többlettel vette át a stafétabotot. Akkoriban minden optimista elemző úgy gondolta, hogy ez így is marad, hiszen elődje, Bill Clinton e többletből mérsékelni tudta az állam adósságállományát is. Habár a költségvetési hiány és az államadósság két különböző fogalom, kapcsolatuk szoros: az utóbbi rendszerint csökkenti az előbbit, az első növekedése viszont kíméletlenül duzzasztja az utóbbit is. Bush kurzusa alatt a második változat következett be.

Idén közel 400 milliárd dollárra rúghat az amerikai költségvetési hiány, ami leginkább az elmúlt időszak sorozatos hadikiadásainak (92 milliárd) és a többszöri adócsökkentésnek (400 milliárdnyi bevételkiesés) köszönhető. Az elemzők fő aggodalma, hogy a hatalmas deficitet csak külföldi tőkével lehet majd finanszírozni, ez pedig totális függésbe hozhatja Amerikát olyan kontinensektől, mint például Ázsia. Ma ugyanis az USA legnagyobb „mecénásai” a japán befektetők közel 700 milliárd dollárral. Őket követik a kínaiak 263 milliárddal. 

Az elnök azonban 2007-es tervszámaiban sem „fogja vissza magát”: ezek után is dollármilliárdokat szán a szegényekre, az oktatásra, a katonák személyes kiadásaira és az iraki túlélőkre. Rossz nyelvek szerint azonban szinte biztos, hogy „Bush nagylelkűsége miatt” egy-két generáción belül a mostaninál jóval magasabbak lesznek az adóterhek és sokkal alacsonyabbak a társadalmi juttatások.

mennyit ér 9000 milliárd dollár?

• A Föld minden lakójának adományozhatunk fejenként 1500 dollárt (mintegy 330 ezer forintot)!

• Felvásárolhatjuk Kína teljes teakészletét, és ezzel közel 2000 évre biztosítanánk a glóbusz teafogyasztását!

• Megoldhatjuk a közel-keleti krízist: minden egyes izraeli és palesztin család számára vásárolhatnánk egy-egy házat, darabját 1,5 millió angol fontért (több mint félmilliárd forintért) egy brit luxusnegyedben!

• Megvásárolhatjuk a Buckingham-palotát – 9000 példányban!

• Felépíthetnénk belőle 28 darab Eiffel-tornyot – színaranyból! (A The Times összeállítása)

Olvasson tovább: