hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bevásárlóháló
Tízéves a netbiznisz

2005. 12. 06.
A sci-fi írókat leszámítva kevesen gondolták, hogy egyszer majd otthonunkban egy képernyő előtt ülve válogatunk a különböző termékek között, és valódi készpénz helyett bankkártyaszámokkal "fizetünk" egy virtuális kasszánál, majd a kiválasztott könyveket, ruhákat, műszaki cikkeket, vagy akár élelmiszereket a lakóhelyünkre szállítják. Pedig az internetes vásárlás már tíz éve működik a világ különböző tájain. 

Ma már minden valamirevaló cégnek van internetes megjelenése, szolgáltatása vagy webáruháza, és vannak cégek, amelyek részben vagy teljes egészében csak az interneten léteznek, értékesítenek. Az internet 5 év alatt 50 millió embert ért el. Ugyanez a telefonnak 70, a rádiónak 40 év, a televíziónak 15 év alatt sikerült. A tengerentúlon az internetes vásárlásnak már komoly hagyományai vannak: az Amazon, az AOL vagy az E-bay már jó ideje bejáratottan működnek, naponta milliók látogatják oldalaikat. Magyarországon – szintén a teljesség igénye nélkül – a Fotex, a Depo, a Vatera, illetve a Vebso a legsikeresebb, leglátogatottabb webáruházak. 

Az online vásárlás azonban hazánkban egyelőre nem tekinthető a hagyományos vásárlás alternatívájának. A hazai internetezők között végzett felmérés szerint a felhasználók 44 százaléka él időnként az online vásárlás lehetőségével. Többnyire férfiak, középkorúak, budapestiek, illetve felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, tehát úgy tűnik, hogy az internetet a legkorábban birtokba vevő csoportok. A hazai online kereskedelem slágercikkei leginkább a könyvek, CD-k, videokazetták és DVD-k, ami nagyjából megfelel a nemzetközi tendenciáknak is. Az online formában elérhető szolgáltatások közül az élen az internetes mozi-, színház-, illetve koncertjegy-vásárlás áll, de ezzel azonos kereslet tapasztalható a mobiltelefonokhoz kapcsolódó szolgáltatások, az utazás, üdülés, az állásfigyelés és az online banki szolgáltatások területén is.

Előnyök és hátrányok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!