Kereső toggle

Zuhanó részvényárfolyamok

Mekkorát BUX?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt két hétben 2500 pontot esett a BUX index. Miért és vajon meddig zuhan még? A hazai részvénypiac erőteljes visszaesése, a hozamemelkedés és a párhuzamosan bekövetkező forintgyengülés mind azt mutatja, megfordulni látszik a lassan két éve tartó kedvező trend. 

Az elmúlt két év lendületes emelkedésében nagy szerepet játszott a nemzetközi piacokon az alacsony kamatszintek miatt jelentkező pénzbőség, melynek következtében jelentős pénzek keresték a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket, többek között a feltörekvő piacok részvény- és kötvénypiacain is. A magyar piac az uniós csatlakozás kapcsán különösen vonzó volt a befektetők számára, így a régióban is kiemelten jól teljesített a soha nem látott mérték? vállalati profitok és az eurózónához való csatlakozás kinyilvánított szándéka – és természetesen az ezzel járó kötelezettségek teljesítésének vállalása – megalapozottá tették ezen befektetéseket. Az elmúlt napokban azonban fordulat következett be mind a nemzetközi, mind a hazai körülmények tekintetében.

A legfrissebb amerikai termelői árindex – elsősorban a tartósan magas olajárnak köszönhetően – az infláció nem várt mértékű, harmincegy éves csúcsot jelentő megugrását mutatja, ami arra utal, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan folytatni kényszerül a kamatemelések sorozatát. Amennyiben ez bekövetkezik, a tőke elkezd "hazavándorolni", ugyanis a kockázatmentes dollárbefektetések a megemelkedett kamatszint mellett már vonzóbbnak bizonyulhatnak, mint térségünk sokkal kevésbé stabil tőkepiacai. Ennek első jelei már kezdenek megmutatkozni az ide vonatkozó adatokban. A feltörekvő piacokon jelenlevő befektetési alapok közül a távol-keleti régióba invesztálókból már korábban tőkét vontak ki a befektetők, ez a tendencia a múlt hétre már a globális és a régiónkra koncentráló alapokra is átterjedt. Az Egyesült Államokba irányuló nettó tőkebeáramlás már júliusban másfél éves csúcsra ugrott, ezzel némiképp háttérbe szorítva az USA-ban is problémát jelentő ikerdeficit kérdését.Brókerek akcióban Fotó: Reuters

Itthon viszont éppen ez a kérdés került előtérbe az elmúlt hetekben, miután az Eurostattól egyre több és intenzívebb kritika érte hazánkat a költségvetési hiány számításával kapcsolatosan. A "kreatív" statisztikai számítások, az eurózónához való csatlakozásunk későbbre tolódása és bizonytalanná válása nem kedveznek az ország befektetői megítélésének, ez is hozzásegített ahhoz, hogy Budapest tőzsdéje a régió legnagyobb – lapzártánkkor több mint 2500 pontos, avagy közel 10 százalékos – esését produkálta. A magyar mellett az eddig szintén felülteljesítő orosz és török tőzsdék is hasonló mérték? – 7,7, illetve 7,2 százalékos – esést könyvelhettek el.

Elemzők egyetértenek abban, hogy pánikra jelenleg nincsen ok, a BUX a jelentős esés után is közel 40 százalékos pluszban áll az év eleji értékéhez képest.

Olvasson tovább: