hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mekkorát BUX?
Zuhanó részvényárfolyamok

2005. 10. 25.
Az elmúlt két hétben 2500 pontot esett a BUX index. Miért és vajon meddig zuhan még? A hazai részvénypiac erőteljes visszaesése, a hozamemelkedés és a párhuzamosan bekövetkező forintgyengülés mind azt mutatja, megfordulni látszik a lassan két éve tartó kedvező trend. 

Az elmúlt két év lendületes emelkedésében nagy szerepet játszott a nemzetközi piacokon az alacsony kamatszintek miatt jelentkező pénzbőség, melynek következtében jelentős pénzek keresték a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket, többek között a feltörekvő piacok részvény- és kötvénypiacain is. A magyar piac az uniós csatlakozás kapcsán különösen vonzó volt a befektetők számára, így a régióban is kiemelten jól teljesített a soha nem látott mérték? vállalati profitok és az eurózónához való csatlakozás kinyilvánított szándéka – és természetesen az ezzel járó kötelezettségek teljesítésének vállalása – megalapozottá tették ezen befektetéseket. Az elmúlt napokban azonban fordulat következett be mind a nemzetközi, mind a hazai körülmények tekintetében.

A legfrissebb amerikai termelői árindex – elsősorban a tartósan magas olajárnak köszönhetően – az infláció nem várt mértékű, harmincegy éves csúcsot jelentő megugrását mutatja, ami arra utal, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan folytatni kényszerül a kamatemelések sorozatát. Amennyiben ez bekövetkezik, a tőke elkezd "hazavándorolni", ugyanis a kockázatmentes dollárbefektetések a megemelkedett kamatszint mellett már vonzóbbnak bizonyulhatnak, mint térségünk sokkal kevésbé stabil tőkepiacai. Ennek első jelei már kezdenek megmutatkozni az ide vonatkozó adatokban. A feltörekvő piacokon jelenlevő befektetési alapok közül a távol-keleti régióba invesztálókból már korábban tőkét vontak ki a befektetők, ez a tendencia a múlt hétre már a globális és a régiónkra koncentráló alapokra is átterjedt. Az Egyesült Államokba irányuló nettó tőkebeáramlás már júliusban másfél éves csúcsra ugrott, ezzel némiképp háttérbe szorítva az USA-ban is problémát jelentő ikerdeficit kérdését.



Brókerek akcióban Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!