hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Konfliktusok játékos kezelése
Közgazdasági Nobel-díj

2005. 11. 01.
Tudósok játszani tanítják a politikusokat és az üzletembereket? A nyolcvannégy éves Thomas C. Shelling amerikai és a hetvenöt éves Robert Aumann izraeli tudósok a játékelmélet továbbfejlesztéséért kaptak nemrégiben közgazdasági Nobel-díjat. Az elmélet a gazdasági és politikai konfliktusok stratégiai megoldására kínál lehetőséget. 



Thomas C. Shelling és Robert Aumann Fotók: Reuters

Shelling szerint az elméleti matematikai rendszerek önmagukban nem sokat érnek, mindennek próbája a gyakorlati élet. Pályafutása a politikában kezdődött, a világháború után részt vett az Európának folyósított Marshall-segély-programban, a hidegháború idején aktív háttérszereplője volt az USA és a Szovjetunió között folyó tárgyalássorozatnak. 

A konfliktus stratégiája cím? könyve 1960-ban jelent meg, melyben az alkufolyamat lélektanát elemzi. A gazdasági tevékenységben az egyik alapvető mechanizmus a tárgyalás, amely valójában egy alkufolyamat. Ennek lényege az ígéretek és a fenyegetések kényes egyensúlyában áll. Minden gazdasági ígéret annyit ér, amennyire számon kérhető, komolyságát annak jogi érvényesíthetősége határozza meg elsősorban. Más szóval az a kérdés, hogy perelhető-e a partner, ha megszegi ígéretét. Ezért minden üzleti megállapodás alapja a jó szerződés, amely rögzíti az ígéreteket és a szankciókat. Természetesen egy szerződés semmit sem ér, ha nincs mögötte jogrend és intézményrendszer, ami szavatolja jogaink érvényesítését. Ezért fontos az országbiztonsági tényezők megítélése jogi, politikai és gazdasági szempontból egyaránt. Az alkufolyamat során hangoztatott fenyegetések, szankciók komolyságát azok végrehajthatósága határozza meg. Mit sem ér egy szankció, ha mindkét fél jól tudja, hogy a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Shelling nemcsak a gazdaságban, de a hidegháború idején is sikeresen alkalmazta a játékelméletet.

Matek vagy Talmud

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!