hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hasad tovább
Paksi Atom 2.0-ás verzió

2005. 10. 18.
Szinte biztosra vehető, hogy az Országgyűlés elvi hozzájárulását adja a Paksi Atomerőm? további működéséhez. Az ügyben egyfajta nagykoalíció képe kezd kialakulni, hiszen mind az MSZP, mind a Fidesz az üzemidő húsz évvel történő meghosszabbítását támogatja. Egyedül Illés Zoltán, ősfideszes országgyűlési képviselő és környezetvédelmi aktivista tiltakozik. 



Turbinaellenőrzés Pakson Fotó: MTI

A Paksi Atomerőm? blokkjait – melyek a magyar villamosenergia-termelés több mint 40 százalékát biztosítják – 1982–1987 között helyezték üzembe. A blokkok tervezett üzemideje 2012–2017 között járna le, de az üzemidőt a műszaki szakértők szerint legalább 2037-ig meg lehetne hosszabbítani. 

A hosszabbítást az is lehetővé teszi, hogy nyáron Bátaapáti lakossága 91 százalékos többséggel megszavazta, hogy területén épüljön meg a kis- és közepes radioaktív hulladékok tárolója. A jelenlegi, az atomerőm? területén található tároló 2008-ig működhet. 

Az országgyűlési határozattervezetben a kiotói egyezményre hivatkozva azzal érvelnek a hosszabbítás mellett, hogy az atomerőm? ma mintegy 40 százalékos úgynevezett emissziómegtakarítást tesz lehetővé. Az erőm? leállításával legalább húsz százalékkal nőne a villamosenergia-termelés átlagára, és mivel az atomerőm? szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítja elő az áramot, nélküle a CO2-kibocsátás 15 százalékkal nagyobb lenne. A határozattervezet szerzői állítják: 12 ezer szélerőművel sem lehetne Paksot kiváltani. Az atomerőm? pótlása biomasszára alapozott erőművekkel a hazai faellátás korlátai miatt is lehetetlen lenne. Az atomerőm? "kiesése" esetén harmadik lehetőségként az energia világpiacon történő vásárlása áll, ami viszont kiszolgáltatottá tenné az energiaellátást. 

"Az MSZP támogatja az üzemidő-hosszabbítást, amely a fejlesztésekkel együtt teljesítménynövekedéssel is párosul. Az atomerőm? léte Paks és térsége munkaerőpiacán kulcsfontosságú, bezárása válságövezetté tenné a régiót" – mondta a Heteknek Szabó József paksi szocialista országgyűlési képviselő, az erőm? egykori vezérigazgatója. "Az elmúlt években javult az atomenergia-felhasználás nemzetközi megítélése, az erőm? üzemanyaga szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, az "atomáram" költsége alacsony és teljesen független az olaj- és földgáz-kitermeléstől" – sorolta érveit Szabó. 

Az atomenergia korlátozása és negatív megítélése e-gyedül Németországra és Ausztriára jellemző. Nyolc országban – köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban és Finnországban – 28 atomerőm? építése, előkészítése folyik, és sem Svájcban, sem Nagy-Britanniában nem korlátozzák az atomerőművek építését. 

A hosszabbítás pártján áll Tóth Ferenc is, Paks és térsége egyéni országgyűlési képviselője, aki a Fidesz színeiben a legutóbbi választáson nem kisebb fegyvertényt hajtott végre, minthogy az "atomvárosban" legyőzte a volt "atomos" vezérigazgatót. Tóth szerint óriási szükség van az atomerőműre, mint a legolcsóbban és környezetbarát módon áramot előállító erőműre. "A Fidesz hivatalos álláspontja a hosszabbítás, amit Pelczné Gáll Ildikó alelnök asszony a közelmúltban Pakson tett látogatása során be is jelentett"– tette hozzá lapunknak Tóth Ferenc. 

Különvélemény

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!