hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csökkentés lendületből
Kockázatos devizahitelek

2004. 10. 25.
Engedett a jegybank – a piac és az elemzők várakozásainak megfelelően 0,5 százalékponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Úgy tűnik, az így kialakult 10,5 százalékos kamat még mindig kedvező (kellően magas) a befektetők számára, ami megmutatkozott a forint árfolyamának mozgásában is. 



Szapáry György alelnök, Járai Zsigmond jegybanki elnök és Missura Gábor szóvivő. Csökkentés elvárásra Fotó: MTI

Az irányadó jegybanki kamat csökkentése már hetek óta lógott a levegőben, Járai Zsigmond jegybankelnök a piaci szereplők számára kedves bejelentést tett. Járai a döntést az infláció kedvező, csökkenő tendenciájával, a befektetők bizalmával indokolta, és – mint mondta – ha továbbra is a mostanihoz hasonló, kedvező lesz a tendencia, további csökkentés várható az idén. (Az infláció a májusi, 7,6 százalékos tetőzés után szeptemberben 6,6 százalék volt, a várakozások szerint az év végére 6 százalékra csökkenhet. Elemzői várakozások jövőre 4,4 százalékra teszik a pénzromlás ütemét.) A piaci szereplők és elemzők reálisnak tartanak még az idén egy 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést. Az év során erre még két ízben, november, illetve december végén, a Monetáris Tanács ülésein nyílhat (elvi) lehetőség. Az alapkamat csökkentésének híre szinte azonnal erősíteni kezdte a forint árfolyamát: a bejelentés előtti 248 Ft/euró 246 Ft/euróra erősödött. Az elemzők nem számítanak a forint közeli jelentős gyengülésére. Felhívják a figyelmet ugyanakkor, hogy – éppen a forint rendkívül erős árfolyama miatt – nem ajánlatos ebben az időben devizaalapú hitelt bevállalni, hiszen józan ésszel számítva ennél már nem lesz lényegesen erősebb a forint. Az ebben az időszakban felvett devizahitelek havi törlesztőrészletei tehát a mostanihoz képest mindenképpen – akár jelentős mértékben – drágulhatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!