hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vitatott kanadai modell
Újítás a lakáshitelezésben

2004. 06. 06.
Akár másfél éven belül is megvalósulhat a kormány új terve, az úgynevezett kanadai modell, amely szerint 20–25 százalékkal csökkentenék az államilag támogatott lakáshitelek felvételéhez szükséges önrész nagyságát. Az Észak-Amerikában egyébként már ötven éve sikeresen működő ingatlanfinanszírozási rendszer átvétele nagy segítséget jelenthet a pályakezdőknek a lakástulajdon-szerzésben. Míg a kormányzati szakértők és a hitelfolyósító kereskedelmi bankok messzemenően támogatják a terv megvalósulását, vannak, akik inkább arra figyelmeztetnek, hogy semmi sincs ingyen. A minimális önerő nagyon is megtévesztő és veszélyes lehet egy olyan fiatal számára, aki nem rendelkezik még megfelelő jövedelmi bázissal a hitel törlesztéséhez!



Társasház a fővárosban. Kecsegtető lehetőségek Fotó: Somorjai L.

Horváth Csaba, az Infrastruktúrafejlesztési és Lakásügyi Albizottság szocialista elnöke lapunknak elmondta: nemrég egy magyar munkacsoport járt Kanadában, hogy tájékozódjon a helyi lakáshitelezési rendszerről, s ennek hatására még idén júniusban összefoglaló munkaanyagot terjesztenek a kormány elé az itthoni megvalósítás gyakorlati lépéseiről. Horváth úgy látja, ha a kanadai lakásfinanszírozási modell hazai átültetése mögött határozott kormányzati szándék áll, már akár 2005 második felétől is életbe léphet az új rendszer.

Garanciaintézet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!