hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeomlás szélén az egészségügy
Ezrek vándorolhatnak ki

2004. 05. 30.
A magyar egészségügy szinte minden szempontból súlyos beteg, a diagnózis: krónikus pénzhiány. Az eddig is tarthatatlan állapot csak tovább romlik az uniós csatlakozás után: lapunknak nyilatkozó szakértők szerint, ha az előzetesen becsült számú orvos illetve ápolószemélyzet külföldön vállal munkát, összeomlik a magyar egészségügy. Úgy tűnik, a szaktárca és a politikusok a három bölcs majom nyomdokaiba léptek: szemüket, fülüket, szájukat befogják; nem látják, nem hallják a válsághelyzetet, és nem is cselekszenek. 



Mikulás látogatása egy kórházban. Ide ő is kevés Fotó: MTI

A magyar egészségügy a teljes csőd felé halad, s ha nem lesz gyors változás, a mai – amúgy is tarthatatlan – szint sem lesz tartható: egyszerűen összeomlik a rendszer. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára (MOK) szerint a magyar egészségügyi intézmények és a politikusok úgy viselkednek, mintha nem is létezne elvándorlási probléma, pedig a jelenleg praktizáló orvosok 25 százaléka napra készen várja a legjobb lehetőséget, s a végzősök 50-80 százaléka is külföldön képzeli el a jövőjét. Egyelőre semmi sem tartja vissza őket, annyi fizetésük sincs, mint egy éjjeliőrnek, el fognak menni, mert kiválóan beszélnek nyelveket, és kinti kollégáik még inkább bátorítják őket – mondta lapunknak Gyenes. A szakorvosok tömeges távozása viszont olyan vérveszteséget okozhat, amiből már nem lehet felállni – szögezte le.

A leginkább veszélyeztetett szakterületek azok, ahol nem működik a paraszolvencia, mert az orvos effektíve nem találkozik a pácienssel – magyarázta Gyenes Géza. Aneszteziológusokból, radiológusokból, patológusokból, laborszakorvosokból már most is nagy a hiány. Ráadásul a probléma csak fokozódik azzal, hogy ezekre a területekre egyre kevesebben szakosodnak, mert a medikusok – érthető módon – szeretnének valamiből megélni, ezért kénytelenek olyan szakirányt választani, ahol számíthatnak a hálapénzre. Utánpótlás nélkül pedig egész egyszerűen kihalnak egyes szakágak. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy már ma is 4,5 ezer orvos hiányzik a kórházakból, s az elvándorlási hajlandóságot figyelembe véve 5-6 év múlva hatezerre emelkedhet ez a szám, ebben az esetben viszont működésképtelenné válik a magyar egészségügyi rendszer.

Béréhség

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!