Kereső toggle

Vizsgálódik az EU

Górcső alatt az eva

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Túllihegi a sajtó az egyszerűsített vállalkozói adó, azaz az eva körül felmerült problémát – állította a lapunknak nyilatkozó pénzügyminisztériumi tisztségviselő. Mint ismertes, az Európai Bizottság illetékesei úgy vélik, az eva nincs összhangban az uniós áfa-irányelvekkel. Ezért felmerült, hogy a Bizottság szabálysértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen, ha nem harmonizálja az eva szabályait. Lapunknak nyilatkozó szakértők megerősítették, az unió nem az eva eltörlésére tesz kísérletet.Frits Bolkestein. Átvizsgálná az evát Fotó: Reuters

Az eva tekintetében azért merültek fel kérdések, mert az evás vállalkozások elvileg kevesebb áfát fizetnek be a központi kasszába, mint az evakörön kívüli cégek. Az Európai Bizottság számára pillanatnyilag nem világos, hogy valóban kevesebb áfabevétele származik az államnak az eva miatt, vagy esetleg olyan könyvelési "trükkről" van szó, amely révén kevesebb áfabevétel mutatható ki, hiszen ebben az esetben kevesebb befizetnivalója lenne az államnak a brüsszeli kasszába. Az Európai Unió egyik legfontosabb bevételi forrása ugyanis az áfa, és – más adónemek figyelembevételével – ennek függvényében kell hozzájárulni a tagállamoknak az EU büdzséjéhez. A Bizottság tehát most azt szeretné megtudni, valójában hogyan változtatja meg az áfabevételeket az eva. A Pénzügyminisztérium munkatársa hangsúlyozta, a Bizottság vizsgálata nem az eva megszüntetésére irányul, csupán technikai okokból kérdőjelezi meg a magyar gyakorlatot. 

A pénzügyi tárca adatokkal tudja alátámasztani, hogy az eva – az áfa szempontjából – nem jelent bevételkiesést, sőt az eddigi tapasztalok szerint bevétel-növekedést eredményezett. A tavalyi eva-bevétel számottevően felülmúlta a tervezetet, talán azért is, mert egyre népszerűbb az eva: 2003-ban, az indulás évében 60 ezer vállalkozó lépett be, az idén év elején pedig 84 ezres volt a létszám. 

A Pénzügyminisztérium munkatársa lapunknak kifejtette, az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelveknek, s a tárca ezt az álláspontot képviseli az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken. Az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozással kapcsolatban a minisztériumhoz eddig semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az Európai Uniótól. Frits Bolkestein, a közösség belső piaci ügyekért felelős biztosa, amikor a közelmúltban Budapesten járt, és találkozott a Pénzügyminisztérium képviselőivel, csak annyit közölt az evával kapcsolatban, hogy az illetékes bizottság meg akarja ismerni az adózási forma részleteit. Azóta a tárca tudomása szerint semmilyen fejlemény, döntés nem született ezzel kapcsolatban
Brüsszelben.

A kérdéses ügy legközelebb május 31-én kerülhet az illetékes áfabizottság elé, ekkora kell elkészülnie a magyar érvanyagnak. Ezután derülhet ki, elfogadja-e a Bizottság a magyar álláspontot, vagy nem, s az esetleges negatív forgatókönyv milyen változtatásokat von kötelezően maga után.

Olvasson tovább: