hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kockázati bizonyítvány
Maradhat a kormány 2006-ig

2004. 04. 26.
A héten debütált a hazánk politikai és gazdasági kockázatát értékelő jelentés. E szerint országunk politikailag alacsony, gazdaságilag pedig közepes kockázati besorolású volt 2003-ban. A Political Capital Institute (PCI) és a Figyelő cím? gazdasági hetilap közösen készített országjelentése a jövőben negyedéves, illetve éves rendszerességgel tájékoztatja majd a hazai döntéshozókat az ország aktuális állapotáról.



Bírósági tárgyalás a fővárosban. Javult a jogbiztonság Fotó: MTI

Az évente megjelenő Politikai Kockázati Index (PRI) összeállításáért felelős Political Capital stábja megállapította, hogy a 100 pontos skálán elhelyezve Magyarország 71 ponttal büszkélkedhet. Ez a számadat azonban hét másik kockázati tényező függvénye. A mellékelt táblázat számadataiból is kitűnik, hogy a legrosszabb részeredményt a korrupció, a legjobbat pedig a jogbiztonság terén értük el. A folyamatban lévő peres ügyek száma csökkent, és most már csak minden ötödik tárgyalás végződik fellebbezéssel – állapították meg az elemzők. A politikai stabilitás is javulást mutatott az elmúlt évekhez képest, a Political Capital éppen ezért nem tartja valószínűnek a jelenlegi kormány 2006 előtti távozását. A felmérés szerint itthon csökkenő tendenciát mutat mind a romaellenesség, mind az antiszemitizmus, a sajtószabadságot illetően azonban még lenne mit javítani. Bár a jogi feltételek adottak, a politikai befolyásolás még erős. A jelentés készítői úgy találták, hogy a kormányhoz közeli média mindig könnyebben hozzáfér a hivatalos információkhoz, mint mások. A korrupció hazánkban az elmúlt években stagnált.

2003 második felében végre megkezdődött a gazdasági élénkülés, a konjunkturális kilátások javultak – állapították meg a Figyelő szakértői. A Gazdasági Kockázati Index (EcoRisk) aktuális értéke 52,3 pont. Az alindexeket vizsgálva leolvasható, hogy az elmúlt évben kifejezetten veszélyessé vált az egyensúly helyzete. A hatalmas költségvetési deficitet a mind kisebb lakossági megtakarítások helyett csak külföldről lehetett finanszírozni. Ez pedig jelentősen megnövelte a hazai egyensúly megbomlásának kockázatát. A munkaerőpiacot firtató részindex szintén lefelé húzta az összesített pontértéket. Bár a jövőben kismérték? javulás várható ezen a területen, a felnőtt lakosság aktivitási rátája még mindig nagyon alacsony, mivel sokan kiszorultak a munkaerőpiacról. Úgy tűnik viszont, hogy az erőltetett béremelések sokkját már kezdi kiheverni a gazdaság, így a munkaerő költsége újra kedvező helyet foglalhat el a nemzetközi összehasonlításokban.

Általánosságban elmondható, hogy a jelentés készítői nem számolnak jelentős trendváltásokkal a 2004-es évet illetően. Vélhetően javulni fog azonban az egyensúlyi index, illetve a piac bizalmatlansága is alábbhagyhat az idén.

A Politikai Kockázati Index összetevői

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!