Kereső toggle

Megosztó show-k

Bukott a Bűn Brother

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mintegy ezer fő vonult ki a szaúdi Bahrein szigetén, hogy tiltakozzon az általuk Bűn Brothernek csúfolt valóságshow ellen. A szaúdi tulajdonú MBC kereskedelmi tévécsatorna engedett az általános elégedetlenségnek, és több millió dollárját veszni hagyva beszüntette a Big Brother sugárzását. Az Al-Rais nev? valóságshow Szaúd-Arábia-szerte nem kis felháborodást keltett iszlám vallási vezetők és parlamenti képviselők körében, mivel a műsor "tisztességtelen, és súlyosan sérti az iszlám vallás által elfogadott normákat" – írja a The Guardian. Törökországban szintén sokan bírálták az évekkel ezelőtt beindított Big Brother sorozatot annak közönséges, magamutogató és családromboló jellege miatt. Tüntető asszonyok a hagyomány védelmében. Számukra más a való világ Fotó: Reuters

A műsort idén február 21-én kezdték el sugározni tizenkét versenyzővel. A Big Brother-villát – melyet az arab kultúrának megfelelően terveztek – Bahrein szigetén állították fel, külön női, külön férfi fürdő- és hálószobával és imaszobákkal. Bármiről beszélgethettek a versenyzők, kivéve szexről, vallásról és politikáról. A műsort eredetileg hetvennaposra tervezték melynek végén a győztes százezer dollárral lett volna gazdagabb. Igen ám, de az európai országokban évek óta nagy sikerrel sugárzott sorozat az arab világban oly mérték? felháborodást keltett, hogy a műsor készítői kénytelenek voltak egy héttel a kezdés után leállítani a valóságshow-t. A The Guardian tudósítása szerint mintegy ezerfős tömeg vonult az utcára tiltakozni az általuk "Sin Brother" (Bűn Brother)
-nek nevezett műsor ellen, követelve annak azonnali beszüntetését. A tiltakozók kifogásolták például, hogy az Al-Rais-show-ban egyedülálló nők és férfiak egy fedél alatt laktak, valamint hogy a hat női szereplő közül csak egy viselt csadort. "Nem kérünk az ilyen és ehhez hasonló műsorokból, hiszen rossz hatással vannak a családi életünkre. Gyerekeink még azt hihetnék, hogy nők és férfiak házasság előtti együtt élése elfogadott az iszlámban" – nyilatkozta a Reutersnek az egyik tiltakozó. A Le Monde cím? francia napilap beszámolója szerint az MBC inkább vállalta a 6,2 millió dolláros, azaz 1300 milliárd forintos veszteséget, semhogy megosztást hozzon létre az arab nézők körében. Az újságnak nyilatkozó MBC-szóvivő kijelentette: "Soha nem
fogunk okot szolgáltatni arabok közti nézeteltérésre. – Majd hozzátette: – Az MBC tiszteletben tartja az arab muzulmán családok értékeit és normáit." 

Törökországban ugyancsak nagy felháborodást keltett a Big Brother típusú valóságshow, bár ott már szép számmal akadtak támogatói is a műsornak. A török nevén Biri Bizi Gözetliyor (Valaki Les Minket) cím? sorozat 2001 februárjában kezdte meg pályafutását az egyik kereskedelmi tévécsatornán. A versenyben nyolc nő és hét férfi vett részt száz napon keresztül, melynek végén 100 billió török lírával jutalmazták a győztest. Hét közben a villa lakói taxisofőrként keresték kenyerüket, mivel a villához járt egy szintén kamerával felszerelt narancssárga taxi. Meg kell jegyezni azonban, hogy már a kezdeti periódusban a török nézők 59 százaléka tiltakozott a műsor ellen, mivel az "negatív hatással van fiatal személyekre, egyetlen célja a pénzért való exhibicionizmus, mely súlyosan sérti a török családi értékeket". A Turkish Daily News beszámolója szerint, a műsor készítői minden alkalmat kihasználtak arra, hogy veszekedést szítsanak a versenyzők között, ezzel kívánván növelni az adás nézettségét. Egy alkalommal például felajánlották, hogy a három utolsó versenyző ossza meg egymás közt egyenlő arányban az egyébként egyetlen győztesnek járó hatalmas pénzösszeget. A várt botrány nem maradt el.

Törökországban végül betelt a pohár, a török Rádió és Televízió Legfelsőbb Bizottsága egy napra felfüggesztette a csatorna adását, büntetésül a Big
Brother–villában elhangzott durva, közönséges beszédekért. A műsort magát azonban nem szüntették meg, sőt, Törökországban azóta több hasonló műsor indult hatalmas pénzjutalmakat ígérve a show bennmaradó nyerteseinek.

Állami pénz a Való Világnak

Míg Közel-Keleten közfelháborodást vált ki a közönséges, magamutogató, családromboló műsorok sugárzása, addig hazánkban több millió forinttal támogatja az állam az RTL Klub valóságshowjának készítőit. A FigyelőNet tájékoztatása szerint a Való Világ3 cím? produkciója 9 millió forintot nyert uniós tájékoztatásra a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Kommunikációs Központjának pályázatán. A döntést azzal indokolták, hogy a Való Világ3, nagy nézettsége folytán, olyan rétegeket is elér, melyeket más műsorok nem. Figyelemre méltó, hogy a 214 milliós keretből összesen 43 millió forintot kapott a kereskedelmi csatorna, miközben a három közszolgálati médium együttesen 28 milliót nyert. 

A valóságshow-k készítése hatalmas nyereséget hoz a tévécsatornáknak, ha valóban nagy a támogatottsága, ellenkező esetben azonban több millió eurós veszteséget is okozhat. Egy ilyen műsor költségei több összetevőből állnak. Először is meg kell vásárolni a műsorkeretet, majd meg kell teremteni a sugárzáshoz előírt feltételeket (villa, kamerák stb.) Mivel a valóságshow nagy közönséget vonz – a most is futó Való Világ3-at adásonként akár 1,6-1,8 millió néző is nézi –, ezért a szemfüles reklámozók azonnal, gyakran fél évre előre, szerződésben lefoglalják a műsor körüli reklámidőket. Ha a sorozat valamilyen okból megbukik, és le kell venni a műsorról, nem csupán a szerzői jogokra és a beruházásokra szánt pénz vész kárba, de fel kell bontani a szerződést a műsor producerével és a reklámozókkal is. Ez utóbbiak nemcsak az előzetesen kifizetett pénzt kérik vissza, hanem gyakran még kártérítést is követelhetnek. A műsor bizonyos ideig való felfüggesztése, esetleg a képernyő elsötétítése szintén főként a reklámozók kártérítése miatt jár jelentős veszteséggel.

A műsor szerte a világon nagy indulatokat váltott ki, megosztotta a nézőket, ám többségében sikeres anyagi vállalkozásnak bizonyult. Ennek pontos ismerője maga a holland John de Mol, a Big Brother-műsorkeret kitalálója, aki néhány év alatt multimilliomos lett, ugyanis több száz millió eurós tiszta nyereséget tudhat magáénak a világszerte eladott Big Brother-jogok bevételeiből.

Olvasson tovább: