hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kriptahozam
Tovább gazdagodnak az elhunyt sztárok

2003. 09. 29.
Meghalni ugyan senkinek sem "éri meg", néhány sztár örököse azonban nem csak a hátrahagyott vagyonnal lett gazdagabb felmenője elhunytakor: folyamatos és egyre növekvő bevételeket tudhatnak magukénak. A zenészek, írók népszerűségének akár "jót is tehet", ha eltávoznak az élők sorából, s így dollármilliók duzzasztják tovább vagyonukat. Igaz, nem tudnak már vele mit kezdeni. A vagyonbecslésben nagy tapasztalattal rendelkező Forbes magazin összeállította a haláluk után legtöbbet keresők toplistáját.



Elvis Presleyt utánzó rajongók egy memphisi jótékonysági rendezvényen. Utóélet Fotó: Reuters

A lista királya töretlenül Elvis Presley, aki 37 millió dollárt (körülbelül 9 milliárd forintot) kaszált 2001 és 2002 júniusa között. Köszönheti ezt mindenekelőtt az "A little less conversation" cím? dal újrafeldolgozott változatának, amely először egy Nike-reklámban tűnt fel, majd egy hónapot töltött a brit slágerlisták élén. Sikeres újjáélesztése történt egy olyan nótának, amely első, 1969-es debütálása után villámgyorsan feledésbe merült. 

A díszes lista második helyét a karikaturista Charles Schultz foglalja el. Peanuts-képregényei annyira kedveltek, hogy kevés kivétellel mind a kétezerhatszáz újság, amely a szerző két évvel ezelőtti halálakor rendszeresen publikálta őket, továbbra is közli az óvodás főhős, Charlie Brown kalandjait. 

A megfogyatkozott rajzológárda tavasszal új Valentin-napi rajzfilmet hozott ki, de a profitról gondoskodik a Peanuts-figurákkal díszített ajándéktárgyakat forgalmazó üzletek szaporodása is. 

A kiskereskedelmi forgalomból származó haszon és a jogdíjak mintegy 28 millió dollár (közel 7 milliárd forint) bevételt biztosítottak az örökösök számára egy év alatt.

A temetőben is "jól keresők" közül nem maradhattak ki a Beatles-fiúk sem. John Lennon nemcsak dalszerzőként, hanem képzőművészként is pénzt csinál: nemrég gyerekruhákat és játékokat kezdtek dekorálni Lennon rajzaival, amelyeket olvasni tanuló fiának firkált segítségképpen. Némiképp lemaradva, a hatodik helyen áll a Forbes-listán a Lennonhoz múlt novemberben csatlakozott George Harrison. Az életében legszerényebbnek tartott Beatles-fiú posztumusz szerzett vagyona semmi szerénységet sem mutat – írja a magazin. A többiekhez hasonlóan Harrison az eladott Beatles-albumok után 25 százalékos részesedést kapott, ezenkívül szerzői jogdíjat a saját dalai után, s mindez úgy 17 millió dollárra rúgott. De vannak további lehetőségei: ügyvédje szerint még akadnak kiadatlan dalok az archívumban…

Harrisont azonban megelőzi az egyetlen sportoló az első tíz között: Dale Earnhardt autóversenyző. A 2001-ben, egy verseny utolsó körében halálos balesetet szenvedett pilóta rajongói minden elképzelhető emléktárgyat felvásároltak: arcképét viselő mobiltelefonoktól járgányának miniatűr másáig.

Harminc évvel a halála után J. R. R. Tolkient Hollywood ajándékozta meg 12 millió dollárral. A gyűrűk ura trilógia szerzőjének örökösei ugyanis nemcsak a filmből, hanem az annak révén újra a bestseller-listákra kerülő könyvből is jelentős hasznot húznak, nem is beszélve a játékfigurákról, a szereplőkkel dekorált tarot-kártyákról és egyéb apróságokról.

A lista második felében is főképp zenészeket találunk: Bob Marley családja az eladott lemezek mellett az interneten forgalmazott reggi-kellékekből él jól, Jimi Hendrix féltestvérét pedig a tévéreklámok háttérzenéjeként gyakran használt dalok tartják el (mellesleg a vagyonból nem részesülő másik féltestvér nagy bosszúságára).

Tupac Shakur rapper pedig odáig vitte, hogy hat évvel ezelőtti tragikus halála után több albumot adott ki, mint életében. A
huszonöt éves fekete sztárt Las Vegasban lőtték le. Később édesanyja gondozta számos kiadatlan dalát – évi 7 millió dolláros sikerrel.

Marilyn Monroe, aki valaha állította, hogy őt nem érdekli a pénz, szintén ott van az élbolyban. Hátrahagyott vagyonának gyarapodása elsősorban filmjeiből és a róla készült fotók jogdíjaiból származik, ráadásként 460 ezer dollárt keresett végtelennek tűnő személyes használati tárgyainak elárverezéséből. A sort Jerry Garcia és a thrilleríró Robert Ludlum zárja, aki a síron túlról is riogatja olvasóit: egy huszonkét évvel ezelőtt írt regényéből nemrég készült sikeres film, s posztumusz megjelent könyvét pedig egymillió dollárért adták el Hollywoodban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!