Kereső toggle

Bővül az evások köre

Adócsökkentés minden szinten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jövőre lesz adócsökkentés, és a kormány magán kezdi a takarékoskodást – jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A személyi jövedelemadó az előzetes beharangozás szerinti mértékben változik, a társasági adó 18-ról 16 százalékra csökken, az eva árbevételi határa 25 millióra emelkedik, és kibővül az igénylők köre is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően változik a lakáshitel törlesztése után igényelhető adó-visszatérítés plafonja: eszerint 240 ezer helyett maximum 120 ezer forint igényelhető vissza jövő év januárjától. Gál J. Zoltán és László Csaba. Csökken, aminek csökkennie kell Fotó: MTI

A személyi jövedelemadó minden jövedelmi kategóriában csökken jövőre. Nyolc-százezer forint bruttó jövedelemnél 18 százalék, 800 ezer és 1,5 millió forint között 26, efölötti jövedelem esetében pedig 38 százalékos lesz a kulcs. Az adójóváírás összege 18 százalék, havi 9 ezer forint lesz, ami évi 1,35 millió forintig teljes egészében, 1,35 és 1,95 millió forint között pedig fokozatosan csökkenő mértékben vehető igénybe. Ugyanakkor megszűnik a nyugdíjjárulék és a magánnyugdíj-pénztári tagdíj adókedvezménye, de több új adókedvezmény vehető jövőre igénybe. Az egészségügyi megtakarítások ösztönzése érdekében a munkáltatók havi hozzájárulásának mértéke a minimálbér 100 százalékáról 130 százalékra nő. Adómentes lesz a költségvetési szervvel vagy önkormányzattal kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésből származó bevétel. 

Átalakul a lakáshitel adókedvezménye, cél, hogy a legrászorultabbak vehessék igénybe a lehetőségeket – mondta a miniszter. Az új lakások vásárlásakor 40 százalék, maximum évi 120 ezer forint igényelhető vissza 10 millió forintos hitelig. Használt lakásoknál pedig 30 százalék, maximum évi 120 ezer forint igényelhető vissza, legfeljebb 8 millió forintos hitel esetében. A kedvezmény évi 3,4 millió forint jövedelemig teljes összegben, 4 millióig pedig csökkenő mértékben jár. A változás az átlagos, havi 25 ezer forintos részletet, vagy annál kevesebbet fizető hitelfelvevőket nem érinti. 

Emelkedik a családi pótlék 

Az egygyermekes családok 300, a kétgyermekesek 600, a háromgyermekes családok 1200 forinttal kapnak majd többet havonta. A jövő évi iskolakezdéskor már ezt az emelt összeg? pótlékot kapják a családok. Tovább bővül az ingyenes tankönyvben részesülők köre. A három és több gyermekesek mind a tizenkét osztályban, az előbbi körbe nem tartozók pedig az általános iskola mind a nyolc osztályában jogosultak lesznek erre a támogatásra. 

A tervek szerint jövőre 8,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, novemberben – januárig visszamenően – várhatóan 2-2,1 százalékos nyugdíjemelésről dönt a kormány. Ugyancsak idén novemberben kapják kézhez az 53. heti nyugdíjat, ami éves szinten több mint 2 százalékos emelést jelent. 

Az áfa terén az előzetes várakozásoknak megfelelően változások lesznek január 1-jétől. Az EU előírásait követve megszűnik a 0 kulcs, helyette 5 százalékos kulcs lép életbe például a gyógyszerek, a tankönyvek esetében. Ezzel párhuzamosan 15 százalékra emelkedik a 12 százalékos kedvezményes kulcs. A korábbi elképzeléstől eltérően a gáz és a távhő nem kerül át a normál kulcsba, marad a kedvezményes 15 százalékos besorolás. A 25 százalékos normál kulcs nem csökken, megteremtve a személyi jövedelemadó csökkentésének egyik forrását. Lényegesen emelkedik ugyanakkor a jövedéki adó mértéke: az alkoholé 15, a cigarettáé 35, a vágott dohányé 121 százalékkal lesz magasabb. 

Mivel a kormány célja az elért jövedelmi viszonyok megőrzése, az állami szféra is kiveszi a részét a takarékoskodásból. Mint László Csaba elmondta, jövőre 300 milliárd forintot megspórol az állam a költségvetési szféra kiadásaiból, 10 százalékkal csökkentik a dolgozói létszámot, ami révén 20 milliárd forinttal kevesebbet fizetnek ki munkabérként. A minisztériumok jelentős számú gépkocsitól válnak meg, csökken a vezetői megbízások száma, szigorodik és egységessé válik a mobiltelefonok használata is. László kiemelte, a változások nem érintik a költségvetési szektor (mint például az oktatás, az egészségügy) béreit. 

Apró lépések a versenyképességért

Kisvállalkozók számára jó hír lehet, hogy az eva igénybevételi határa 15 millióról 25 millióra emelkedik jövőre, és a pénzügyi vállalkozások (például biztosítási ügynökök) is választhatják. Nem lesz kizáró tényező, ha már van 10 százalékot meghaladó részesedése más evás vállalkozásban. Az új szabályozás értelmében nem kell minden évben megismételni a bejelentkezést. 

A vállalkozók versenyképessége érdekében 18 százalékról 16 százalékra csökken a társasági adó mértéke, s emellett kedvezőbb szabályok lépnek életbe a fejlesztési adókedvezményeknél. Az értékhatár 10 milliárdról 5 milliárdra csökken, a hátrányos térségekben 3 milliárdról 1,5 milliárdra. A létszámnövelési feltétel 500 fő helyett 200 fő lesz, s az adókedvezményt az eddigi 5 év helyett 10 évig lehet igénybe venni. Jövőre adómentes fejlesztési tartalékként már az adózás előtti nyereség 25 százaléka tartalékolható lesz, és a középvállalkozások is igénybe vehetik az új beruházásokhoz korábban csak a mikro- és kisvállalkozásoknak biztosított adóalap-kedvezményt. A kisvállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó adókedvezmény felső határa 5 millióról 6 millióra emelkedik. A 2004-től keletkező veszteség korlátlan ideig leírható. A helyi iparűzési adó esetén a befektetett pénzügyi eszközök és kamatbevételek 50 százaléka levonható az adóalapból.

Olvasson tovább: