hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Németek kifelé a gödörből

2003. 08. 04.
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet júliusi konjunktúra mutatója javulást jelez, mely szerint Németország kilábalóban van a gazdasági bajokból. A német kormány radikális adócsökkentési koncepciója, a némileg gyengülő euró és az emelkedő részvényárfolyamok befolyásolták pozitívan a befektetői bizalmat az elmúlt hónapban Németországban. 

A gazdasági mélypontról való elmozdulás megítélése nem egyértelmű. Egy esseni gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a kitörés éve 2004 lesz. A gazdasági fellendülést elsősorban a német kormány fogyasztás- és beruházásösztönző adóreformjától várják. Az intézkedés következtében 25 milliárd eurónyi többlet marad majd a német adófizetők zsebében.

A német vezetés belső keresletet ösztönző programját azonban nem fogadta osztatlan lelkesedéssel az Európai Bizottság. Az adócsökkentés ugyanis többletkiadással jár a pénzügyi tárca számára, melynek fedezetét még nem tudni, milyen forrásból teremti elő. Hans Eichel pénzügyminiszter finanszírozási elképzelései között a privatizáció, állami támogatások csökkentése, illetve állami hitelfelvétel szerepel. Az állami hitelfelvételből történő finanszírozás esetén azonban felmerül a kérdés, hogy Németország képes lesz-e teljesíteni az eurózóna országai számára kötelezően előírt maastrichti kritériumokat, a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!