Kereső toggle

Németek kifelé a gödörből

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet júliusi konjunktúra mutatója javulást jelez, mely szerint Németország kilábalóban van a gazdasági bajokból. A német kormány radikális adócsökkentési koncepciója, a némileg gyengülő euró és az emelkedő részvényárfolyamok befolyásolták pozitívan a befektetői bizalmat az elmúlt hónapban Németországban. 

A gazdasági mélypontról való elmozdulás megítélése nem egyértelmű. Egy esseni gazdaságkutató intézet előrejelzései szerint a kitörés éve 2004 lesz. A gazdasági fellendülést elsősorban a német kormány fogyasztás- és beruházásösztönző adóreformjától várják. Az intézkedés következtében 25 milliárd eurónyi többlet marad majd a német adófizetők zsebében.

A német vezetés belső keresletet ösztönző programját azonban nem fogadta osztatlan lelkesedéssel az Európai Bizottság. Az adócsökkentés ugyanis többletkiadással jár a pénzügyi tárca számára, melynek fedezetét még nem tudni, milyen forrásból teremti elő. Hans Eichel pénzügyminiszter finanszírozási elképzelései között a privatizáció, állami támogatások csökkentése, illetve állami hitelfelvétel szerepel. Az állami hitelfelvételből történő finanszírozás esetén azonban felmerül a kérdés, hogy Németország képes lesz-e teljesíteni az eurózóna országai számára kötelezően előírt maastrichti kritériumokat, a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt.

Olvasson tovább: