Kereső toggle

Euró-undor a görög piacokon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négynapos gyümölcs- és zöldségbojkottra került sor a héten Görögországban. Ez immár a második alkalom ebben a hónapban, hogy a hellén lakosok tüntető nemfogyasztással adnak hangot az euró iránti ellenérzéseiknek. Az ígéretek ellenére ugyanis az átállás mindent megdrágított. A spekulatív felkerekítések következtében tízszázalékos lett a rejtett áremelkedés. A kormány is támogatja a sztrájkot, sőt szankciókat helyezett kilátásba az ok nélkül drágító kereskedőkkel szemben. Athéni főutca: emelkedő árak euróban. Megelégelték Fotó: Reuters

A közfelháborodást jól mutatja, hogy a potenciális fogyasztók közel hatvan százaléka elkerülte a piacokat, s így a mostani akció mintegy hetvenszázalékos forgalomkiesést jelentett.

A gyümölcsakció nem az első eset. A korábbi – hasonlóan sikeres – alkalommal a szolgáltatások és az üzletek kerültek a dühös polgárok célkeresztjébe. A résztvevők nem vásároltak sem ételt, sem ruhát, sem üzemanyagot, otthonukban kikapcsolták az elektromos áramot, és többen még a telefondugaljt is likvidálták.

Olvasson tovább: