Kereső toggle

Dollár euró forint mozgások

Ne hamarkodjunk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Meglepően alacsony árfolyamon mozog a dollár. Felmerül a kérdés, meg kell-e szabadulni az amerikai pénzben tartott megtakarításainktól, vagy érdemesebb kivárni. A kérdésekre a Heteknek nyilatkozó szakemberek keresték a választ. 

Sztrelcsik Zoltán, a BudaCash Brókerház befektetési tanácsadója szerint a dollár csökkenő ártrendje mögött elsősorban a kereslet-kínálat egyensúlyának a felborulása áll: felerősödött az euró iránti kereslet, miközben visszaesett a dollár iránti érdeklődés. Változtak a befektetői várakozások is, hiszen az elmúlt hónapokban meglehetősen negatív képet mutatott az amerikai piac. Elég, ha a sorra felbukkanó cégbotrányokra gondolunk, amelyek bizony nem kevés okot szolgáltattak a befektetők bizalmának megtörésére. 

Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója úgy látja, megállni látszik a dollár gyengülési trendje, felértékelődésének a lehetősége azonban a következő fél évben nem várható. A dollár árfolyamának az alakulásában kulcskérdés, hogy mennyiben lesz stabil a cégvilág, meglepik-e a piacot újabb könyvelési botrányok, csődök, vagy sem. Sok minden múlik azon is, hogy a Fed elnöke folytatja-e a monetáris politikát, és kamatpolitikájával nem fogja-e vissza a növekedést. Ez esetben a dollárárfolyam romlása valóban megállhat. 

Kérdésünkre, hogy milyen pénznemben érdemes tartani a megtakarításainkat, a kutatónő elmondta, "tuti tippet" nem lehet adni, de az átváltási költségeket most jobban szem előtt kell tartani, mint általában. Azoknak, akik dollárban tartják a megtakarításaikat, Rácz azt tanácsolja, ne hamarkodják el a döntéseiket, várjanak a dollár eladásával. Az előttünk álló hónapok sok mindent tartogathatnak, többek között a 2000-ben kezdődött amerikai recesszió végét is, ezért ésszer? megvárni a világosabb trendek kirajzolódását. Ha stabilizálódik az amerikai gazdaság, nem várható további leértékelődés. Sztrelcsik Zoltán, a BudaCash Brókerház befektetési tanácsadója szerint sem adható "instant recept", hiszen attól függ a kérdés, hogy ki mire spekulál, de annyi bizonyos, amíg a gyengülési trend tart, úgy tudunk árfolyamnyereségre szert tenni, ha eladjuk a dollárban levő készleteinket.

Olvasson tovább: