hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hurrá Nyaraljunk

2002. 07. 21.
Bár már javában dúl a nyári főszezon, ne bátortalanodjunk el, ha csak most tudunk hozzálátni a nyaralásunk megszervezéséhez, hiszen a hazai utazási irodák túlkínálata kényelmes helyzetet biztosít a "kuncsaftoknak".



Vendéglátás Budapesten. Tálcán kínálkozó lehetőségek Fotó: Somorjai L.

Az idei nyár slágere megszokott módon most is a Földközi-tenger partvidéke. Bár Horvátország sok kritikát kap a szolgáltatások színvonala miatt, közelségének köszönhetően mégis a legkedveltebb üdülőhelynek számít. Több utazási iroda is ajánlja az autós leutazást, ad hoc, helyszíni szálláskeresésekbe viszont csúcsidőben nem bocsátkoznának sem itt, sem az ismert tengerpartokon. Ha valaki még fel nem fedezett helyekre vágyik, inkább Spanyolország belsejében lásson neki a keresésnek – tanácsolják. A last minute utakkal kapcsolatban tudnunk kell, hogy kizárólag charterjáratos helyekre szervezik, és több utazási iroda is él azzal a gyakorlattal, hogy ha az érdeklődő megadja nevét és elérhetőségét, ők értesítik az adódó lehetőségekről.

A régi tendenciákkal ellentétben egyre jobban nő a belföldi utazások presztízsértéke – tudtuk meg Kurucz Jánostól, a Vista Utazási Irodák Kft. igazgatójától. Az elmúlt évekhez képest nőtt a belföldi választék, a szállások minősége is egyértelműen javult, de hiányoznak még a változatos programlehetőségek. Mindezek ellenére, ha valaki csak pár napos, pihentető kikapcsolódásra vágyik, erre remek lehetőséget nyújtanak a dunántúli kastélyszállók vagy a Balaton közeli gyógyfürdők, aquaparkok. Bár a magyar tenger árban még mindig olcsóbb, mint a külföld, a patinás szállodákat már ellepték a nyugat-európai fiatal turisták. Általánosságban elmondható, hogy egy négyfős család egyhetes nyaralása belföl-dön 100-150 ezer forintba, míg külföldön – repülővel és szállodában – ennek akár a duplájába kerül.

Érdekességképpen két kevésbé szokványos utazási formára is felhívjuk olvasóink figyelmét. Az Agotours szervezésében részt vehetünk szardíniai, korzikai vagy akár marokkói kalandtúrákon is. A két- vagy háromhetes túrák főleg fiataloknak ajánlottak, hiszen az utazás autóbuszos, önellátó, plusz 35 ezer forintnyi költőpénz szükséges. A körutazáson a szállás sátorokban van, sok az extrém kirándulás, városnézés és a tengerparti bulik. Egy tizenhárom napos kalandozás a francia szigeteken 85 500, míg három hét Afrikában 139 500 forintba kerül. 

Egy másik különlegesség a családosoknak és egyedülállóknak egyaránt ajánlott "fly and drive"(repülj és autózz) típusú nyaralások Európában és az USA-ban. 

A Mercator Net Holiday szolgáltatása magában foglalja a kiutazást, egy ottani ingyenes bérautót, és egy akár többhetes ajánlott körutazási útvonalat is az adott országban, előre rögzített szállásokkal. Ennek az utazási formának nagy előnye, hogy nincs kötöttség a programokban, amely a csoportos idegenvezetésnél hátrány lehet. Egy hétnapos Florida–Miami–Orlando körutazás ára két fő részére 57 600, míg egy négynapos spanyol úté 56 600 forint fejenként plusz repülőjegy, reptéri illeték és a helyi autó biztosítása. A tengerentúlra azonban inkább szeptemberben érdemes menni, mert most elég zsúfoltak a járatok – tájékoztatott Veres Krisztina, az iroda egyik vezetője.

Végezetül hadd hívjuk fel az érdeklődők figyelmét arra a régi szabályra, hogy az olcsón hirdetett út nem feltétlenül pénztárcakímélő is! Az alacsony árak buktatói a fel nem tüntetett, de kötelező illetékek, illetve biztosítások. Legyenek résen, kellemes nyarat!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!