hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jelentkezett egy bűnbánó gazda
Megvan az első zsebszerződés

2001. 10. 07.
Nem fürödhet a kormány túlzott örömmámorban: a kálócfai kabinetülésen az éterbe kurjantott, zsebszerződések elleni hadüzenetet nem veszik túl komolyan az érintettek. Becsülten 60-70 ezer hektárról szóló szerződés lehet a zsebekben, de a föld visszavásárlásának lehetőségével eddig mindössze 15 hektár gazdája élt (e földterület körülbelül a Hősök terének megfelelő nagyságú). Érdeklődés még csak lenne, de amint megtudták a gazdák, hogy aki zsebszerződés miatt ajánlja fel a földjét az államnak, az ügyészségen kötnek ki az adatai, azonnal visszakoztak. Nem csoda tehát, hogy az osztrák vircsaft tovább bomlasztja a határszéleket.



Őszi munkák a földeken. A gazdák hátat fordítottak a kormánynak Fotó: MTI

A kormány kálócfai ülését követően Orbán Viktor miniszterelnök büntetlenséget ígért mindenkinek, aki "zsebszerződéssel" értékesített termőföldjét eladja az államnak. Az agrártárca külön zöldszámot üzemeltetett, ahol az érintettek névtelenül érdeklődhettek a feltételekről. Szeptember közepéig 592 termőföld-felajánlás érkezett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) területi hivatalaiba, közülük 32 olyan ügy, amely mögött valószínűleg korábbi zsebszerződés áll. A zsebszerződéssel rendelkező, "bűnbánó" gazdák közül némelyek jelentkeztek is. Nem kis meglepetésükre azonban kiderült, hogy a hivatalnokok a "gyanús" szerződések adatait továbbították az ügyészségre. A megdöbbent gazdák az FVM-ből a következő tájékoztatást kapták: igaz, hogy a kormány büntetlenséget ígért, de azt nem, hogy az ügyészség nem fog vizsgálódni. (Az ellentmondást nem oldották fel a tárca képviselői). Nem meglepő tehát, hogy a váratlan fordulat láttán a legtöbben visszakoznak. 

Eddig egyetlen gazda szánta el magát arra, hogy vállalja a zsebszerződés tényét, és eladja a földjét az államnak. A Népszabadság információi szerint Vörös Károly 1996-ban úgy adta el 15 hektáros földjét, hogy a vevővel nem találkozott, és a földre egy osztrák tulajdonban lévő cég jegyzett be haszonélvezeti jogot. A gazda most viszszakéri a földjét, a vételárat azonban nem kívánja visszafizetni, mondván, a föld eddigi használata legalább a vételárral egyező hasznot hozott az új tulajdonosnak. Az így visszakapott földjét ugyanakkor felárral kínálja az államnak, amit ha az elfogad, a gazda milliós haszonra tehet szert.

Más esetben is az látszik, hogy az emberek nem szívbajosak, kihasználják a lehetőséget, megkérik az államtól a földjük árát. A megyei agrárhivatalok tapasztalatai szerint a többség az alacsony minőség? földért is irreálisan magas árra tesz ajánlatot. Békés megyében voltak olyan esetek, hogy aranykoronánként 20 ezer forintért akarták értékesíteni az aranykoronánként csak néhány ezer forint érték? földterületet. Alkura azonban nincs lehetőségük, az állam szabja meg az árakat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!