hetilap

Hetek hetilap vásárlás
APRÓPÉNZ

2001. 06. 02.
Drágul az M5-ös  Tíz százalékkal emelkednek az úthasználati díjak az M5-ös autópályán július elejétől. Így a személygépkocsikra vonatkozó úthasználati tarifa a legforgalmasabb szakaszon – Budapest és Kecskemét között – a mostani 1650 forintról körülbelül 1820 forintra növekszik. A közlekedési tárca tárgyalásokat folytat a sztrádatársasággal a matricás díjfizetési rendszerhez való csatlakozásról. A kormány azt szeretné elérni, hogy 2002 elejétől érvényesek legyenek az M5-ösre is az állami tulajdonban lévő autópályákon használatos bérletek, autópálya-politikájának ugyanis fontos eleme, hogy mindegyik sztráda használata ugyanannyiba kerüljön. Ehhez az M5-ös tarifáit hozzávetőleg ötven százalékkal kellene csökkenteni. Ekkora díjcsökkentést támogatás nélkül nem képes végrehajtani a sztrádavállalat, mivel ilyen bevételcsökkenés mellett nem tudná visszafizetni hiteleit. A minisztérium azonban, úgy tűnik, kész jelentős összeget fordítani az egységes tarifarendszer bevezetésére. (Hetek)

Jövőre internetes adóbevallás



Az elektronikus aláírásról szóló törvény elfogadásával megnyílik az APEH előtt a lehetőség, hogy másfél éven belül a tízezer legnagyobb adózónak kötelezővé tegye az internetes adóbevallást. Így a beszedett adó 80 százalékáról naprakész információi lesznek. További egy év múlva tervezik a személyijövedelem-adózás elektronikus változatának beindítását is, ám ez nem lesz kötelező. A bevallásokat számítógépes programokkal azonnal ellenőrizheti a hivatal – kiszűrve a bevallási hibákat –, illetve automatikusan könyvelik a kötelezettségeket. A programot az APEH biztosítja a cégeknek, amelyeknek gyakorlatilag nem jelent pluszköltséget az új rendszer, hisz többségük már most is korszer? informatikai háttérrel rendelkezik. A következő lépésben az éves adóbevallások elektronizálása kerül napirendre, vagyis a társasági adózás, illetve a személyijövedelem-adózás bonyolódhat az interneten keresztül. Az éves elektronikus bevallások bevezetéséhez közel 1,5-2 milliárd forintra van szükség, amit az APEH a Nemzeti Informatikai Fejlesztési Alapból szeretne megszerezni. (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!