Kereső toggle

Nyugdíj-kiegészítés tavasszal

Politikai adok-kapok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogy arra számítani lehetett, éles vitát váltott ki Tállai András pénzügy-minisztériumi államtitkárnak a költségvetési bizottság előtt tett beszámolója. Az államtitkár – aki kinevezése előtt a bizottság tagja volt – arról adott számot, mire költi a kormány a tavaly keletkezett költségvetési többletet. Egy decemberi kormányhatározat szerint ugyanis 100 milliárd forintot zárolt a kabinet, amit a parlament majd csak a zárszámadási törvény megszavazásakor hagy jóvá.Tállai András államtitkár és Keller László (MSZP) a bizottsági ülés előtt Fotó: Somorjai L.

Tavaly 240 milliárd forint többlet keletkezett a költségvetésben. Ebből (többek között) 15 milliárd forintot a nyugdíjasoknak ad a kormány úgynevezett hangulatjavító egyszeri kiegészítés formájában (márciusban kerül a kabinet elé a téma), 25 milliárdot pedig a közszféra fizetésemelésére fordítanak. 

Valamennyi ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy nem a parlament, hanem a kormány döntötte el, mire fordítják a többletet, legtöbben törvény- sőt alkotmányellenesnek kiáltották ki ezt az eljárást. Szekeres Imre (MSZP) bizottsági elnök szerint ez "púder", ami tulajdonképpen meghamisítja az államháztartás mérlegét, hiszen a tavalyi mérlegben jelent meg ez a tétel, javítva az eredményt, miközben csak az idén költik el az összeget. Keller László (MSZP) egyenesen adócsalást emlegetett, mondván egy vállalkozót megbüntet az APEH, ha rossz helyre könyvel egy tételt. 

Csúcs László független képviselő szerint ez az eljárás jogbizonytalanság és kiszámíthatatlanság kérdését veti fel. Megjegyezte még, hogy gondok lehetnek a pénzügyi tárca tervezői munkájával, hiszen az idén is tetten érhető az infláció alultervezése. Tállai András visszautasította a törvénytelenséggel és az alkotmányellenességgel kapcsolatos megállapításokat, mondván a hivatkozások sántítanak, a felhozott példák pedig alaptalanok.

Olvasson tovább: