hetilap

Hetek hetilap vásárlás
BÉT III. negyedév a Mol nélkül szépek a számok

2000. 11. 18.
November 15-ével lezárult a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett társaságok harmadik negyedéves jelentései közzétételének időszaka. A jelentést közzétevő 14 "A" kategóriás, és további négy korábbi "A" kategóriás társaság az idei év első 9 hónapjában 4,9 százalékos profitbővülést tudott felmutatni. Ha azonban a kormányzati gázárintézkedéssel sújtott Mol eredményét kivesszük a kalapból, a fenti szám 28 százalékra módosul, ami azért már lényegesen jobb képet mutat a tőzsdei társaságok helyzetéről.

A nyereségadatok tükrében elmondható, hogy a magyar részvények – a tőzsdei válságok időszakától eltekintve – még soha nem voltak ennyire olcsók, mint jelenleg. Kérdés azonban az, hogy a külföldi befektetők nem riadnak-e visz-sza a magyar papírok vásárlásától, látván azt, ahogy a kormány a Molhoz viszonyult. A kérdés azért is kulcsfontosságú, mert a tőzsde nagyobb fellendüléséhez elengedhetetlen a külföldi befektetők jelenléte, a piaci viszonyokba beavatkozó kormány éppenséggel nem vonzza a befektetőket. 

A legjobb teljesítményt a vegyipari szektor nyújtotta. A tulajdonlási harc középpontjában álló TVK és Borsodchem egyaránt kétszer annyi profitot ért el, mint tavaly az első kilenc hónapban. A piac mégsem értékelte pozitívan az eredményt, mivel elemzőik ennél többet vártak. A szektorok versenyében a második helyen a gyógyszergyárak állnak, jelentősen felülmúlva a várakozásokat: az Egis profitja 26, a Richteré 20 százalékkal növekedett. A legnagyobb részvények közül még az OTP remekelt, a Matáv – amely magas nyereségrátájával évek óta húzópapírnak számított – igen gyengén teljesített, ez azonban nem lepte meg az elemzőket, a piac hetek óta gyenge eredményvárakozásokkal volt tele. A gyengébb eredmény oka a profitráta szűkülése, ami a mobilszolgáltatók között kialakult erős árverseny, valamint a vezetékes szolgáltatások iránti igény visszaesésésének a következménye.

A Mol eredményén mély nyomott hagyott az a kormányzati beavatkozás, amely nem tette lehetővé a piaci árnak megfelelő gázáremelést. A publikált eredmény még akkor is csalódás, ha feltételezzük, hogy a Mol megnyeri az állammal szembeni kártérítési pert: nem kevesebb mint 7,3 milliárd forintról van szó.

A 18 cég közül mindössze kettő volt veszteséges: a Prímagáz vesztesége a Molhoz hasonló szituációjából adódik, a Synergoné viszont hideg zuhanyként érte mind a befektetőket, mind az elemzőket, további mélységekbe taszítva a hányatott sorsú technológiai papír árfolyamát. (Acsai Anikó)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!