hetilap

Hetek hetilap vásárlás
APRÓPÉNZ

2000. 07. 15.
Lassul az infláció Némileg csökkent az infláció júniusban: a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek májushoz képest és 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Áprilisban még 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, s ez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,2 százalékkal voltak magasabbak az árak. Az év első hat hónapjában átlagosan 9,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, míg a múlt év első félévében 9,3 százalék volt az inflációs ráta. Ez messze felülhaladja a kormány által ez évre tervezett 6-7 százalékos pénzromlási ütemet, de a módosított 8-9 százalékon is felül van. Az infláció alakulása lényegében megfelel a gazdaságkutató intézetek előrejelzéseinek. Csáky György, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint a júniusi 0,5 százalékos emelkedés nagyjából megfelel a várakozásoknak. A kutató hozzátette: a júliusi és az augusztusi infláció valamivel nagyobb lesz a hatodik havinál, mivel az élelmiszerárak ekkor magasabbak lesznek a tavalyinál. Az éves infláció megítélésekor kockázatot jelent az is, hogy a kormány a költségvetés kialakításakor rendkívül alultervezte a kőolaj világpiaci árát. Szabó László, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézetének tudományos munkatársa szerint is lehet kismérték? inflációnövekedésre számítani az év hátralévő részében a mezőgazdasági termékek árának és a kőolaj árának alakulása miatt. Prognózisuk szerint az idén az éves infláció 7,9-8,4 százalék körül alakul. (MTI)

Tovább csökken a munkanélküliség



Közel 16 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma júniusban a május
végi adatokhoz képest, így a hatodik hónap végén 373 ezer 952 munkanélkülit
tartottak nyilván a munkaügyi központok – közölte sajtótájékoztatón a Gazdasági
Minisztérium. Székely Judit, a tárca foglalkoztatáspolitikai főcsoportfőnöke
elmondta: március óta folyamatos a munkanélküliek számának mérséklődése – március
elejétől június végéig 63 ezer 700-zal csökkent a nyilvántartott munkanélküliek
száma. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!