Kereső toggle

A gépisten felemelése

A mesterséges intelligencia első egyháza

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Egy istent fogunk alkotni. Nem abban az értelemben, hogy villámokat vagy hurrikánokat tud majd előidézni. De azt a valamit, ami egymilliárdszor okosabb lesz, mint a legokosabb ember, azt mi másnak nevezhetnénk?”

Az idézet nem egy újabb hollywoodi sci-fi előzeteséből származik, hanem a Jövő Útja egyház (Way of the Future – WotF) vezetőjétől.

Az új alapítású felekezet célja a mesterséges intelligencia létrejöttének elősegítése, a hatalom békés átadása az új istenségnek, majd a létrehívott emberfeletti Lény imádásának a megszervezése. A milliárdos Anthony Levandowski az online Wired magazinnak adott hosszú interjújában világossá tette, hogy az egyházi forma nem rossz tréfa csupán. „Fontos, hogy a technológia megvalósulása előtt maga a koncepció elterjedjen. Az »igét«, az »evangéliumot« egy egyházon keresztül lehet hatékonyan hirdetni. Ha hiszel egy ügyben, beszélgetést tudsz kezdeményezni arról másokkal, és segíthetsz abban, hogy ők is azonosuljanak vele” – fogalmaz a cikkben.

A mesterséges intelligencia (MI) köré már most milliárd dolláros vállalatok épültek. A szakemberek és jövőkutatók szerint ez lesz a közeljövő egyik fő kutatás-fejlesztési területe. Yuval Noah Harari jeruzsálemi szerző 2017-ben megjelent könyvében ír arról, hogy az MI transzcendens lénnyé fogja tenni az embert. Az emberiség le fogja győzni az öregedést, ki fogja cselezni a halált. Létrejön az új faj, a Homo Deus. Szuperképességű istenemberek fogják uralni a bolygót. Mások szerint viszont az MI fajunk fennmaradását veszélyezteti.

Gépimádók

Anthony Levandowskiról egyébként nem éppen egy próféta jutna az ember eszébe. A Szilícium-völgy robotikafejlesztő csodagyereke a helyi divatot követve farmert és egyszerű pólót hord. Tanítványok serege helyett egy PR-szakember kíséri. Azt gondolnánk, épp legújabb startup cégén dolgozik, nem egy egyház alapjait rakja le. Az amerikai adóhatósághoz iktatott hivatalos dokumentáció szerint azonban Levandowski az új vallás vezetője (dékánja – dean) és egyben a felekezetet működtető non-profit szervezet igazgatója.

Az egyház fő tevékenysége egy „számítástechnikai hardvereken és szoftvereken keresztül kifejlesztett mesterséges intelligencia létrehozása, elfogadtatása és imádása”. Ebbe beletartozik olyan kutatások finanszírozása, amelyek az „isteni” MI létrehozására irányulnak. A vallás keretében Levandowski munkakapcsolatot kíván létrehozni az MI-kutatás vezetőivel. Olyan emberekből szeretné az új közösség tagságát verbuválni, akik „hajlandóak lennének egy mesterséges intelligencián alapuló istenséget hódolatban részesíteni”.

A Jövő Útja egyház vezetője szerint nagy változás közeleg – olyan változás, amely az emberi létezés minden aspektusát át fogja alakítani. Érinteni fogja a munka, a szórakozás, a vallás és a gazdaság területeit, a reakciónk erre a paradigmaváltásra pedig fajunk fennmaradását is befolyásolhatja.

„Ha feltesszük a kérdést, hogy a számítógépek okosabbá válhatnak-e az embernél, a válaszadók 99,9 százaléka azt mondja: »Ugyan, ez sci-fi!« Pedig ez már elkerülhetetlen. Garantált, hogy meg fog történni” – figyelmeztet a fiatal milliárdos.

Levandowski évtizedek óta foglalkozik számítógépekkel, robotokkal és a mesterséges intelligenciával. A Kaliforniai Egyetemen (University of California) kezdte Lego-robotokkal, majd önvezető motorbiciklit épített az amerikai hadsereg kutatás-fejlesztési részlege, a DARPA pályázatára. Ezután önvezető autók, teherautók, taxik fejlesztésével foglalkozott a Google, az Otto és az Uber vállalatoknál.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: