Kereső toggle

Jön a Nexus 4 és a Blackberry 10

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Apple megállíthatatlannak tűnő menetelése arra kényszeríti a versenytársakat, hogy újabb termékekkel jöjjenek ki nemcsak a táblagép-, de a telefonpiacokon is. Az iPhone legnagyobb vetélytársai elsősorban a Samsung telefonjai lehetnek, de ahogy a készülődésből látszik, a Google erre a piacra is be szeretne törni.

A keresőóriás csak lapzártánk után mutatja be a Nexus 4 nevű okostelefonját, az LG által gyártott készülék jellemzői egy véletlen folytán azonban már napokkal ezelőtt ismertté váltak: a Carphone Warehouse nevű brit technikai áruházlánc feltette a készülék ismertetését a honlapjára. Az előrendelést szolgáló hirdetést pár órával később levették, a Carphone Warehouse pedig elnézést kért, addigra azonban a lényeges adatok már napvilágra jöttek. Ezekből kiderül, hogy a Google Nexus 4 képernyőjének mérete mintegy tíz centiméter, körülbelül akkora mint a Samsung Galaxy S3, a pixelsűrűség viszont nagyobb, ami a nagyobb felbontású filmeket teszi élvezetesebbé.

A készülék egy Snapdragon nevű négymagos processzort is kapott – így garantált a gyorsaság –, illetve egy nyolc megapixeles kamerát, amellyel 360 fokos panorámafotókat is lehet majd készíteni.

Visszatérni készül az iPhone által dominált piacra a pár évvel ezelőtti nagy kedvenc, a Blackberry. A készüléket gyártó kanadai cég, a RIM számára a tét az életben maradás. Az elmúlt évek ugyanis nem kedveztek a készülékeiknek: az iPhone és az Androidot használó okostelefonok fokozatosan szorították ki a piacról a saját operációs rendszert használó Blackberryt. A saját operációs rendszer – hasonlóan a Nokiához – a RIM számára is szinte átugorhatatlan akadálynak bizonyult. Az iOS és az Android által dominált piacon a cég saját operációs rendszert használó táblagépet dobott piacra Blackberry Playbook néven. Nem sokkal később a trendeket felismerve készítettek egy frissítést, amely az Android alkalmazások futtatását is lehetővé tette a táblagépen, az eladásokat tekintve azonban a (mellesleg kiváló) készülék elmaradt az iPad vagy a Samsung Galaxy mögött.

A RIM most a Blackberry 10 nevű telefonnal készül a visszatérésre, amelyben egy új típusú, a cég által Flownak nevezett menürendszer található. Ennek segítségével új alkalmazás esetén nem kell majd visszalépni a főmenübe, hanem folyamatosan csak tovább lehet lépni egy e-mail, naptár- vagy bármilyen más alkalmazásba. A kérdés már csak az, hogy a végre érintőképernyős Blackberry nem érkezik-e túl későn. Thorsten Heins, a RIM vezérigazgatója a jövő év elejére ígéri a Blackberry 10-et, ekkor azonban már túl leszünk egy hatalmas verseny és eladási számok által jellemzett karácsonyi szezonon. Heinst ez sem ingatja meg, a BBC-nek kifejtette, hogy a minőség számít, és az új készülékkel vissza fogják foglalni az elvesztett piaci részesedésüket.

Olvasson tovább: