Kereső toggle

Felszívódó chipek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók. A páciensek monitorozására használt chip, az orvosi eszközök új szegmensét nyithatja meg, a felszívódó műszer ugyanis feladata teljesítése után sebészeti beavatkozás nélkül kerül ki a szervezetből.

Az új módszer megkönnyítené az orvosok számára a megoperált betegek állapotának kontrollálását, valamint az érintett területek testen belüli kezelését az utólagos eltávolítás kényszere nélkül. Ennek segítségével az orvosi gyakorlatban egy-egy műtét befejezéseként apró elektromos készülékeket helyezhetnének el a beavatkozás területén, mely mérné a testhőmérsékletet, izomműködést, és ha kell, orvosságok kibocsátásával vagy hőterápiával járulna hozzá a minél hamarabbi gyógyuláshoz.

A jelenleg használt elektromos implantátumokat korlátlan ideig való működésre tervezték, melyet, ha már nincsen rá szükség, eltávolíthatnak. Ezeknek a készülékeknek a széles körű és rendszeres alkalmazásától mind ez ideig idegenkedtek, mivel még tisztázatlanok a testben huzamosabb ideig való bennmaradásuk esetleges következményei.

Az egyesült államokbeli Northwestern University kutatói terveztek egy szilícium és magnézium alapú áramkört, amely rendkívül könnyedén, károk okozása nélkül képes a testnedvekben abszorbeálódni. A centiméter milliomodrészének vastagságával rendelkező kicsiny objektum eltérő vastagságú selyemfehérjékkel való bevonásával képesek úgy megtervezni a „minichipet”, hogy bármilyen közegben gond nélkül felszívódhasson a proteinréteg vastagságától függő idő alatt.

Egereken való sikeres tesztelést követően, melyben a tudósoknak e módszernek által sikerült az állatokon végrehajtott műtétek helyén antibiotikumokat kibocsátaniuk, az eszköz három hét alatt teljesen felszívódott. „Ezek az elektronikus eszközök jelen vannak, amikor szükség van rájuk, majd az általuk szolgált cél megvalósulása után szépen eltűnnek”– mondta Yonggang Huang professzor, a kutatás vezetője.

Ez a technológia azonban nem csak az orvoslás területén alkalmazható. A szakértők legmerészebb elképzelése szerint olyan mobiltelefonok és más kütyük gyártására is használható lesz, melyek a beléjük kódolt „szavatossági idő” lejárta után, az e-hulladék mennyiségének gyarapítása helyett egyszerűen lebomlanak.

Olvasson tovább: