hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az adrenalintól a gyógyszerekig
Kémiai Nobel-díj: a sejtek felszínén lévő receptor-fehérjék vizsgálatát végző tudósok kapták

2012. 10. 25.
A testünk sejtjeinek külső hatásokra adott finoman összehangolt válaszát koordináló fehérjék, az úgynevezett G-protein kapcsolt receptorok szerkezetének felfedezéséért Robert Lefkowitz és Brian Kobilka amerikai orvosok kapják idén a kémiai Nobel-díjat. Munkájuk eredményeképpen több hormon és egyéb anyag, mint például a koffein, a morfin vagy éppen az allergiás reakciókért felelős hisztamin hatása vált ismertté. Ez számos új, kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyszer kifejlesztését tette és teszi napjainkban is lehetővé.

Robert Lefkowitz 1943-ban született New Yorkban lengyel zsidó emigráns szülők gyermekeként. A Columbia Egyetemen 1966-ban szerzett orvostudományi diplomájával kardiológusként szeretett volna dolgozni, de a vietnami háború miatt ez a vágya nem teljesült. Katonai szolgálatát szerencsére nem a frontvonalban, hanem hazájában, a Nemzeti Egészségügyi Intézetben kutatómunkával kellett töltenie. Feladata nem volt egyszerű: megtalálni azokat a receptorokat, amelyeken keresztül bizonyos hormonok a feltételezések szerint hatásukat kifejtik.

 Főnökének már kész kísérleti terve volt. Úgy vélekedett, hogy radioaktív jóddal jelölve egy, a sejtek felszínéhez kötődő hormont, a keletkező radioaktivitás segítségével a receptorok megtalálhatók. A módszerrel Lefkowitznak 1970-ben sikerült az agyalapi mirigy által termelt, a mellékvesére ható hormon receptorát megtalálnia. Ezt követően az észak-karolinai Duke Egyetem professzori állást ajánlott neki. A kardiológia iránti lelkesedése továbbra is megmaradt, ezért szívbetegségekkel akart foglalkozni. Ekkor már ismert volt, hogy a mellékvese egyik hormonja, az adrenalin jellegzetesen hat a szívre, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Noha feltételezték, hogy léteznek az adrenalint megkötni képes receptorok, szerkezetüket és funkciójukat még nem ismerték. Szintén radioaktív jód alkalmazásával Lefkowitz kimutatta és izolálta a receptor egy típusát, a béta-adrenerg receptort.

Ezt követően jelentkezett nála egy fiatal orvos, az 1955-ben született Brian Kobilka (képünkön). Miután a Yale Egyetemen diplomát szerzett, a Washingtoni Egyetem klinikáján belgyógyász rezidensként dolgozott. Az intenzív osztályon töltött gyakorlata során lenyűgözte az adrenalin erőteljes, a légzés és a vérkeringés gyors helyreállításában megmutatkozó életmentő hatása. Ebben az időben már ismert volt, hogy melyek azok a sejten belüli folyamatok, amelyek a sejtet érő különböző külső hatásokra, mint például adrenalinhatásokra zajlanak le. Felfedeztek egy fehérjecsoportot, a G-fehérjéket, más néven G-protei­neket, amelyek a különböző külső hatásokra adott élettani válaszban kulcsszerepet játszanak. (A G-proteinek felfedezését később, 1994-ben szintén Nobel-díjjal jutalmazták.) Lefkowitz úgy vélte, hogy a béta-adrenerg receptor funkciójának megismeréséhez a receptor génjének feltérképezése fontos lépés, ezért ifjú munkatársára ezt a feladatot bízta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!