Kereső toggle

Photokina 2012

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén ismét Kölnben rendezték meg a világ legnagyobb fotós szakvásárát, a Photokinát. Az 1950 óta létező és kétévente megrendezésre kerülő kiállítás több mint 180 ezer négyzetméteren, 40 ország több mint ezer kiállítójával hat napon át várta az érdeklődőket. A napokban véget ért eseményt ez évben 166 országból 185 ezren nézték meg.

A Photokina meglátogatása szinte minden fotós álma. A szakma majd egy hétig lubickolhat a kiállítók tengerében. A vásár valóban tenger méretű: aki először jár ezen a kiállításon, már az elején megszédül a számtalan ingertől, aztán pedig eltéved. Nem csak a szakmai közönségnek szól azonban a színvonalas rendezvény.

A hétköznapi felhasználók nagy része kompakt digitális fényképezőgépeket használ, míg a profi szinten nagyrészt digitális tükörreflexes fényképezőgéppel (DSLR) dolgoznak. A kompakt gép kicsi, könnyű, divatos, viszont képminőségben, gyorsaságban, ergonómiában jóval alulmarad a DSLR-gépekhez képest, amelyek viszont nagyok, nehezek, és nincs olyan trendi külsejük, mint a kompaktoknak. A két típus közötti űrt a pár éve megjelent MILC-gépek töltötték be, melyekből számos márka képviseltette és tette kipróbálhatóvá magát a Photokina standjain. A MILC jelentése: tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép (Mirrorless Interchangeable Lens Camera). Ezek a gépek azon felhasználóknak készülnek, akik jobb képminőséget szeretnének a kompaktokhoz képest, kihagyva ugyanakkor a DSLR-nél megszokott súlyt és persze árszínvonalat, mindezt trendi, színes formában.

Az elkészült fotó minősége főként két dologtól függ a fényképezőgép oldaláról nézve: az objektívtől és az érzékelőtől. Amit fontos tudni az optikáról, hogy minél nagyobb a zoom átfogása (minél nagyobb mértékben közelíthetünk rá egy tárgyra, személyre), annál rosszabb az általa rajzolt kép minősége. Ez az értelme a MILC-gépeknél a cserélhető objektíveknek: több kisebb zoomátfogású optika sokkal jobb, mint egyetlen nagy átfogású. Természetesen a legjobb képminőséget a fix optikák produkálják. A képérzékelő a másik szempontunk. Minél nagyobb az érzékelő fizikai mérete (ez nem a felbontása megapixelben), annál részletgazdagabb fotó lesz a végeredmény. A MILC-gépek nagyobb érzékelővel rendelkeznek, mint kompakt társaik, egészen a full frame (24 × 36 milliméter – a hagyományos film) méretig terjedhet a nagyságuk.

Aki tehát jobb minőségű képeket szeretne készíteni, és megteheti, a digitális fényképezőjét cserélje le egy MILC-gépre! Találkozzunk Kölnben a Photokinán 2014. szeptember 16–21. között!

Olvasson tovább: