hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az öregedés ellenszere?
Új perspektíva a nőgyógyászat előtt

2012. 09. 13.
Újabb dogma látszik megdőlni az orvostudományban. Amerikai és brit kutatók tudományos kísérletei ugyanis megcáfolták azt a szilárdnak vélt álláspontot, miszerint a nők petefészkében születéskor már meghatározott számú petesejt van, melyek közül egy-egy, a pubertástól kezdve a menopauzáig havonta válik éretté, azaz megtermékenyíthetővé. Az új eredmények szerint a petefészek olyan őssejteket tartalmaz, amelyek akár idős korban is érett petesejtté fejlődhetnek.

A petesejtek kialakulása még megszületés előtt magzati korban kezdődik. A majdani petesejt előalakjai belépnek az ivarsejtekre jellemző számfelező sejtosztódás első fázisába. Ezt követően a sejtek évekig ebben az állapotban maradnak egészen a tinédzserkorban jellemző hormonális változások beindulásáig. Ennek hatására havonta egy - kétpetéjű ikrek esetén kettő - petesejt-előalak megérik, azaz lezajlik a teljes sejtosztódási folyamat. Ennek során a még éretlen petesejtre jellemző örökítőanyag, a DNS mennyisége megfeleződik. A változókort elérve, a számfelező sejtosztódás első fázisába belépett előalakok elfogynak, ami miatt több petesejt már nem érik meg, és a női nemi ciklus leáll.

Korábbi adatok alapján úgy tűnt, hogy megszületéskor minden nő petefészke rendelkezik egy meghatározott számú petesejt-előalakkal, melynek mennyisége születés után már nem nő. A legújabb tudományos eredmények azonban ennek az ellenkezőjére utalnak.

A bostoni Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy felnőtt egerek petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyekből laboratóriumi körülmények között petesejtek állíthatók elő. Emellett az őssejtek, szaporodásukban kemoterápiás anyaggal gátolt egerek petefészkébe ültetve petesejtté értek, és az egyébként arra képtelen egerek megtermékenyítés után egészséges utódokat hoztak a világra. Ezt követően emberi petefészekből is sikerült olyan őssejteket izolálni, amelyekben tenyésztésük során lezajlott a számfelező sejtosztódás, és érett petesejtekké fejlődtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!