hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téves riasztás
Hamis nyomon a biofegyver-detektor

2012. 09. 14.
Egy BioWatch nevű rendszer monitorozza az Egyesült Államokat már tíz éve, biológiai fegyverek után kutatva. A rendszer, amely olyan kórokozók kimutatására alkalmas, mint a pestis vagy az anthrax baktériuma, több esetben óriási riadalmat váltott ki: 2002-ben a téli olimpiát, 2008-ban pedig Barack Obama jelöltté válását kellett majdnem elhalasztani egy-egy téves riasztás miatt.

A 2011. szeptember 11-ei terrortámadást követően az amerikai kormányzat érthető módon a terrorizmus összes formája ellen szeretett volna felkészülni. A merényleteket követő anthraxos levelek a biológiai terror lehetőségére irányították a biztonsági szervek figyelmét.

A kormányzat ekkor döntötte el, hogy szükség van egy olyan rendszerre, amely folyamatosan méri a levegőben megjelenő, biológiai fegyverként is használható kórokozókat (lásd keretes írásunkat). A BioWatch rendszerre eddig mintegy 1 milliárd dollárt költöttek, és a tervek szerint a következő öt évben még 3 milliárd dollárt költenének rá. A helyzet pikantériája, hogy a Bio­Watch mindeddig többé-kevésbé rosszul működött: csak 2008-ban közel ötven téves riasztásra került sor, amelyekről a nyilvánosságot nem is értesítették.

A BioWatch első éles bevetésére a Salt Lake Cityben lebonyolított téli olimpián került sor, ahol összesen tizenkét berendezést helyeztek el az olimpiai helyszíneken, illetve a város repterén. Február 12-én délután a reptéren elhelyezett műszer anthraxot mért a levegőben; a mérést négyszer ismételték meg, és minden egyes alkalommal pozitívnak bizonyult. Tekintettel arra, hogy alig néhány hónap telt el az anthraxos levelekkel elkövetett merényletek óta, az olimpia biztonságát felügyelő stáb valóban terrortámadástól tartott. Ennek messzemenő következményei lettek volna: elsőként a repteret kellett volna lezárni, ahol a műszer bejelzett. Ennek következtében Salt Lake City elszigetelődött volna, ez pedig gyakorlatilag az olimpiai játékok leállításával járt volna. A döntés Mike Leawittnek, Utah kormányzójának a kezében volt, aki a reptérre küldte a veszélyes anyagok elhárításáért felelős stábot, de a szokásos szkafanderek és felhajtás nélkül. A végső vizsgálat végül negatív eredménnyel zárult, a BioWatch riasztása vaklármának bizonyult. Az esetet követően számos kutató nehezményezte, hogy a kormányzat annak ellenére folytatta a BioWatch országos kiépítését, hogy egy alapos vizsgálat kiderítette volna, mi okozta az olimpia idején bekövetkezett fiaskót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!